Skarp kritik för att Papua Nya Guinea tilldelats U20-VM

- Papua Nya Guinea är ett av världens värsta ställen när det gäller sexuellt våld mot kvinnor, skriver professor John Ruggie i en studie på uppdrag av FIFA.

Det är till Papua Nya Guinea Sveriges U20-landslag reser till sensommaren för VM-slutspel.

John Ruggie är professor i mänskliga rättigheter vid Harvard-universitetet i USA.
Han skriver att länder som gör sig skyldiga till brott mot mänskliga rättigheter bör fråntas rätten att arrangera VM i fotboll. Dock nämns inte Papua Nya Guinea i det sammanhanget.
Studien ska ligga till grund för hur FIFA i fortsättningen ska utse arrangörsländer.

LÄS ÄVEN: http://www.damfotboll.com/reportagextra/u20-vm-vantar-i-det-ovantade-lan...

Läs mer
Rainer Fussgänger 2016-04-22 10:30

Efter att Papua Nya Guinea fick VM istället för Sverige tittade jag på en rad dokumentärfilmer om landet och speciellt säkerheten där samt läste olika artiklar och blev rent sagt förbannad.

Jag hoppas att det svenska landslaget och alla andra som kommer att vistas där är medvetna om att det är farligt att gå ut ensamt.

Amnesty international skriver: Reports continued of women and children being subjected to violence, sometimes resulting in death, following accusations of sorcery. In May a woman was hacked to death by a group of men after being accused of sorcery. A video showing four women being tortured as suspected sorcerers surfaced in October. Although it had not been verified independently by the end of the year, there remained concerns about the continued high level of incidents of sorcery-related violence.

A climate of intimidation and threats by police and non-state actors continued against human rights defenders who sought justice on issues such as sexual and gender-based violence..

Hoppas att alla kommer hem safe and sound.

Martin 2016-04-24 20:32

Tyvärr kommer det aldrig hända att mänskliga rättigheter blir ett krav från FIFA eller någon annan internationell idrottsorganisation när det kommer till att arrangera mästerskap. Anledningen är förstås att det i princip skulle innebära att allt för många länder (och då även en del mäktiga länder man inte tänker på) skulle diskvalificeras vilket som sagt inte kommer hända.

Många tycker säkert att det låter bra att vidriga diktaturer stoppas men det är nog inte lika många som skulle ge tummen upp till att t ex USA skulle förbjudas arrangera mästerskap (Guantanamo-fängelset bryter ju mot Genevekonventionen) och det finns fler exempel på populära arrangörsländer som skulle stoppas om alla ska bedömas enligt samma måttstock. F19-mästerskapet vi vann ifjol spelades ju i Israel som är det land som har rekord i flesta FN resolutioner mot sig (t o m fler än Nordkorea) men det skulle nog bli ett väldigt liv om de stoppades från att arrangera mästerskap.

Med det sagt så är det givetvis ett skämt att ett land som Papua Nya Guinea får arrangera då de helt saknar förutsättningar och som sagt är livsfarligt att vistas i för kvinnor (och jag tror säkert det är ännu värre för unga kvinnor som det ju handlar om här). Blir nog ingen höjdare att få tillbringa hela dagarna på hotellet och sen träna och spela på undermåliga anläggningar, det är helt obegripligt hur FIFA kan göra så här.