Premiärseger med minusposter för FC Rosengård

Mästarlaget FC Rosengård kom gott igång med 2-1 som resultat i derbyt mot Kristianstads DFF. Tydligt grepp i första halvlek, jämnare skägg efter paus och klara konturer av två orosmoln när Gaelle Enganamouit och Natasa Andonova gick av med skadekänningar.
Lieke Martens gjorde FC Rosengårds segermål i derbyt mot Kristianstads DFF. FOTO: Christian Örnberg, Bildbyrån.

– Jag känner mest för skadorna och att vi inte kan lösa situationerna som uppstår. Men i slutändan handlar fotboll om att vinna och vi vann, sade Jack Majgaard Jensen.

Timmarna före matchstart sprack skyarna upp, publiken tog plats i solen på Malmö IP för en avvaktande, tillknäppt premiär.

Nej, knappast. Rosengård rullade boll i 100 sekunder innan anfallet som gav det första målet inleddes. Lieke Martens stötte fram längs vänsterflanken, samarbetade med överlappande Ali Riley som lade bollen för ett långt inlägg.

Över Sara Björk Gunnarsdottirs nickskalle, dessutom förbi alla försvarare till Marta som utnyttjade sin fria position.

Kristianstad svarade snabbt, Amanda Edgren jobbade loss bollen i mitten för Jenny Danielsson som diagonalade fram in i boxen där Johanna Rasmussen blev målskytt mot ett bortkollrat försvar.

Kvitterat, 1-1 bara två minuter efter ledningsmålet.


Rosengårds spetsspelare tog över igen, Martens var ständigt smått oberäknelig och Natasa Andonova visade bättre anlag och precision än under de kalla månaderna som passerat.

Kristianstad var tillbakapressat, kom med stötvis när Rosengård gav avkall på sitt slipade passningsspel.
– Vi är lite försiktiga och passiva, sade tränaren Elisabet Gunnarsdottir.

Via hörna tio minuter från pausvilan kom hemmalaget på nytt i överläge. Lieke Martens tog avslutet strax utanför straffområdet, med en oklar bollbana som såg ut att ändra riktning via styrning.

Kristianstadspelarna markerade för offside, domaren Sara Persson tog en halvminut med sin assisterande innan 2-1 kom upp på tavlan.
– Vi filmade från bänken och det ser ut att vara offside och hands också, sade Elisabet Gunnarsdottir.

I andra halvlek presenterade sig aprilvädret med tunga regndroppar, spelet blev också mer ombytligt.
– Vi lyckas att läsa av deras spel, står lite högre och spelar med stort hjärta, sade Gunnarsdottir medan tränarkollegan Majgaard Jensen såg mer att hämta i timingen.

– De väljer att pressa oss högt, det förvånar oss inte men vi agerar inte på rätt sätt. Vi är för stressade framför deras backlinje, tar löpningen för tidigt eller passar för sent. Det ger jättemånga offside, jag tror aldrig jag har sett så många, sade han.

Johanna Rasmussen flyttade fram i bortalagets kvitteringsjakt, var stundtals svältfödd på bollar att ta vara på men fick en möjlighet när långbollarna började flyga allt mer.

Vid sidan av kvitteringschanser och möjligheter för Rosengård att utöka sin ledning innehöll upplösningen flera olyckliga skadesituationer.

I duell med Brett Maron, som timade sina utrusningar väl, fick Gaelle Enganamouit en smäll och tvingades utgå. Hennes inhopp varade bara en kvart, senare satt hon med lindat högerknä.

Ett skadeplågat lag fick fler varningssignaler när Natasa Andonova lade sig ner i en situation utanför spelet och fick bårhjälp av planen.
– Hon fick ett slag i nacken, sade en lugn men bekymrad Jack Majgaard Jensen.

– Det kan vara två allvarliga skador, de kan vara borta hela säsongen. Gaelle såg inte bra ut men man vet inte förrän man kollat. Hoppas att de är redo igen snart.

Andonova och Enganamouit lämnade Malmö IP rätt snabbt för vidare läkarkoll. Rosengård redde ut matchen till 2-1, siffror som Kristianstad kunde leva med flera större grannförluster de senaste åren.
– De skapade inte så många rena chanser som de brukar göra. Vi har bra harmoni i laget idag, men det känns inte bra att komma härifrån med noll poäng, sade Elisabet Gunnarsdottir.