Succé-comeback i Kalmar

I programbladet var hon matchens profil. I verkligheten blev hon matchens lirare och tvåmålsskytt. Linnea Johanssons comeback efter att ha varit borta från Elitettan sedan juli blev en succé. – Välkommen, skrek jag när hon gjorde det första målet. Den där tempoväxlingen har vi väntat på, sa IFK Kalmartränaren Jonas Walfridsson. Detta efter att IFK Kalmar vunnit hemmapremiären mot Östersunds DFF med 3–2 i en match som blev onödigt dramatisk.
Linnea Johansson (liggande och lilla bilden) gör en liten segergest efter att ha haft längst tå och slagit in 3–0 mot Östersunds DFF. Det var andra målet för Johansson i hemmapremiären i Elitettan och en skön comeback för måltjuven som på grund av skador inte kunnat spela i serien sedan juli förra året. Östersunds målvakt Emelie Almesjö är mindre lycklig medan Fanny Nilsson och Amanda Fredriksson skyndar fram för att gratulera.FOTO: Joakim Carlsson / IFK Kalmar

Linnea Johansson var IFK Kalmars skyttedrottning 2014 med 34 mål i division 1. I Elitettan 2015 blev det bara fyra mål sedan skador och sjukdomar ställt till säsongen och till sist avslutat den alldeles för tidigt, redan i juli.
I andra halvlek mot Östersund i årets Elitettan-premiär var dock måltjuven Linnea Johansson tillbaka. Efter 58 minuter nickade hon sig förbi sin back, sprang ifrån och slog iskallt bollen förbi en chanslös Emelie Almesjö i Östersunds DFF.

Nervösa, men inte stressade

En stor lättnad för Linnea Johansson och för IFK Kalmar, vars spelövertag fram till då inte kunnat omsättas i mål. Matchen var mållös i pausen.
– Första halvlek drogs vi med premiärnerver. Men vi blev aldrig stressade. Vi vet att vi är grymma i andra halvlek, speciellt hemma i Gröndal, som är vår borg och den försvarar vi, sa IFK Kalmars andra målskytt Emma Jones.
Hon hade haft trögt i första halvlek, men alltmer börjat snurra upp sin back i den andra. Till sist tog Jones sig förbi, löpte inåt och sköt iskallt vid närmaste stolpen förbi duktiga Emelie Almesjö.
– De brukar säga till mig att skjuta lite oftare och inte bara passa in när jag kommer runt, så då fick jag ju dra dit den.
Det blev också 3–0 för IFK Kalmar. Linnea Johansson kastade sig in i en trasslig situation och petade in bollen efter 71 minuter.
Då stod det 3–0 och matchen borde ha varit avgjord. Men efter 78 minuter reducerade gästernas inhoppare Samantha Monohan tämligen oväntat på ett skott utifrån.
– Vi gjorde några byten. Det berodde inte på spelarna som kom in, men det blev lite rörigt hos oss efter bytena, sa Jonas Walfridsson.

Förtjänade segern

För med fem minuter kvar slog Monohan till igen.
– Vi blir passiva i straffområdet, något som vi diskuterat mycket. Ändå blir det såhär. De sista minuterna blev onödigt nervösa.
Det var inte svårt att låta tankarna gå tillbaka till förra året när IFK Kalmar mötte Östersund och förtecknen var omvända: Östersund ledde efter första halvlek med 3–1, men IFK Kalmar lyckades rädda en poäng med två mål under slutminuterna. Skulle detta bli ett tack för senast?
Det blev inte så. IFK Kalmar redde ut stormen.
– Det var skönt, jag tyckte vi förtjänade att vinna. I första halvlek spelade vi för lite ut på kanterna och kom för sällan runt på det sätt som vi borde. Vi har lite för bråttom att få in bollen och komma på avslut. Utan att ha presterat mer än en enda riktigt bra målchans i första halvlek tycker jag att vi är det bättre laget, vi äger boll och har intentioner. När vi sedan kommer in i andra hallek med mer fart och går hårdare in i straffområdet blir vi tyngre och de tröttare. När sedan Linnea gör mål på en jättefin individuell prestation öppnade det upp matchen och vi kan göra både 2-0 och 3-0, säger IFK Kalmars tränare Jonas Walfridsson.

Grymma på Gröndal

Avslutningen med Östersunds två mål beskriver han som ”olycklig”.
– Vi blir stressade och tagna av stundens allvar. Över 90 minuter tycker jag att vi tar en välförtjänt seger, men Östersund visade också att man har mycket fotboll i sig.
Målskytten Emma Jones fokuserar inte heller på avslutningen av matchen.
– Det där var lite ”premiärfummel”. Vi gick inte dit ordentligt i situationerna. Men det är inget som har någon betydelse. Det viktiga är att vi vann och känner att vi fortfarande är grymma på Gröndal.
Det kan man faktiskt med fog säga. Detta var den 30 tävlingsmatchen i rad utan förlust för IFK Kalmar på hemmagräset.
Östersunds tränare Leif Widegren hade inga invändningar mot IFK Kalmars beskrivning av att segern var rättvis.
– Vi har haft en bedrövlig försäsong, även om det inte är något att prata om nu. Men vi kom för att försöka ta en poäng. I första halvlek och de sista 20 minuterna gjorde vi det ganska bra, men det är inget att diskutera att IFK Kalmar vann rättvist. Det är ett bra lag, sa Östersunds tränare Leif Widegren, men han ser också med optimism på framtiden. Trots att laget haft lite tid att spela ihop, lyckades Östersund göra två mål, stå för bra individuella insatser och hålla ihop spelet under första halvlek.
– Sam (Monohan) som kommer in är till exempel ett rivjärn. När vi spelat ihop oss, blir det en annan historia, vi har duktiga spelare. Det kommer att bli en helt annan match när vi möts i Östersund på konstgräs senare i år. Det är heller inget att skylla på, men vi är inte vana att spela på gräs, det är något helt annat jämfört med konstgräs.

Text: Joakim Carlsson