Umeå Södras historia i sopsäck

I fjol spelade Umeå Södra FF kval till Elitettan, i år finns inte klubben i serietabellen för div 1 Norrland damer. Istället döljs laget under raden Team TG FF. Spåren är bokstavligen igensopade genom att alla Södras inspelade pokaler från grundandet 1982 och framåt kastats.

Inför hotet om nedläggning på grund av havererad ekonomi steg friskoleföretaget Thoréngruppen in och räddade verksamheten för både dam- och herrseniorlagen. Umeå Södra lever kvar på ungdomssidan.

Men det har varit en smärtsam ombildning för medlemmarna som levt med Umeå Södra i med- och motgång under åren.

I samband med en flytt av kansli till ett mindre utrymme valde styrelsen i Umeå Södra att slänga pokaler, bilder och andra minnessaker som sparats genom åren. Det har nu skapat en kritikstorm från människor med känslor kring klubben.
– Jag tycker nästan det borde vara brottsligt att göra så här, säger Håkan Persson, som arbetat i föreningen i 22 år, till Västerbottens-Kuriren.

Pokaler från bland annat fem finaler, varav två segrar i Gothia Cup, lagbilder och foton är några av sakerna som nu är borta.
Någon förklaring till varför föreningen agerat som man gjort vägrar ordföranden i Umeå Södra, Samuel Öhberg att ge.

Thorsten Frennstedt 2016-04-25 15:35

Respektlöst!

Rufus 2016-04-25 16:03

Inte bara respektlöst utan också skandalöst! Umeå Södra spelade t o m i Damallsvenskan 2008 och hade fina meriter innan dess. Så behandlar man inte ett fotbollslag! Kanske för att det handlar om kvinnor gör kanske samvetet lättare för de skyldiga...

The Observer 2016-04-25 16:46

Man kan naturligtvis säga att det hela luktar pyramidal dumhet, men det går också att fundera över varför detta gjorts.

Att inte tala om motivet är som regel dömt att misslyckas. Någon kommer förr eller senare att luska ut detta. Under tiden kommer frågorna att hagla, rykten spridas och verksamheten att misstänkliggöras - liksom förstås - de som har uppdrag inom klubben. Är det värt det? Vill någon skydda någon eller något och tror att det är bäst att hålla tyst?

Har någon gjort ett gigantiskt misstag och helt missförstått saken med följd att allt kastats? Har någon pressats utifrån - om ni inte...så...möjligen med ekonomiska motiv. Är det ett sätt att markera att "historien börjar nu"?

Det skulle inte heller förvåna mig om det inom kort uppdagas att allt återfunnits!

le méchant 2016-04-26 11:11

Skandal om ovanstående är sant. Vill den nya klubben börja med ett rent bord, så kunde man åtminstone lämnat arkivet, pokaler etc till Västerbottens idrottshistoriska sällskap.