Japan valde kvinnlig förbundskapten

Asako Takakura har utsetts till att efterträda Norio Sasaki som förbundskapten för Japans damlandslag. Han förde Japan till VM-guld, hon har fyra gånger utsetts som Asiens bästa kvinnliga tränare.
Asako Takakura , Japans nya förbundskapten. Photo: Courtesy of Japan fotballassociation.

Asako Takakura kommer även att ha hand om Japans U20-damlandslag. Hennes första uppdrag för damlandslaget blir två bortamatcher mot USA i juni.

– Jag tvekade aldrig när jag fick förfrågan. Det är en ära och jag är fullt medveten om att det inte är ett enkelt jobb, säger Asako Takakura till Japan Times.
– USA är världens bästa lag och jag kunde inte önskat mig bättre start. Jag vill med egna ögon finna fram till vad vi själva saknar.

Hennes kontrakt sträcker sig över kommande VM i Frankrike och OS på hemmaplan 2020. Japan missade att kvala till årets OS i Rio.
Asako Takakura ledde Japans F17-landslag till VM-guld 2014 och F19-landslag till mästartiteln för Asien i fjol.

Själv har hon spelat 79 damlandskamper som mittfältare, var med i VM 1991 i Kina och 1995 i Sverige samt i OS i USA året därpå.

Martin 2016-04-29 23:31

Kul att ett så patriarkalt land som Japan väljer att satsa på en kvinna som förbundskapten, då jag verkligen föll pladask för deras spel under VM 2011 och de blev något av ett 'andralag' för mig bakom våra svenska damer så hoppas jag förstås hon kan få sina adepter att hitta tillbaka till det spelet igen.