Amanda Ilestedt börjar bredvid på Rosengårds Värmlandsresa

I onsdags spelade Amanda Ilestedt 70 minuter och gjorde mål. En efterlängtad comeback på vägen tillbaka från ihängande ryggproblem. När FC Rosengård ställer upp mot Mallbackens IF ser mittbacken ut att få stå över från start.
Amanda Ilestedt. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

– Jag har varit igång med träning i några veckor. Först var det varannan dag fotboll, varannan dag rehab och nu är det mer fotboll. Men det går inte att gå från 0 till 100, säger hon till damfotboll.com.

Amanda Ilestedt lämnade landslagssamlingen i Göteborg i januari för en vinter med svårdefinierade skadekänningar, smärta och få träningstimmar.

När Sverige spelade OS-kvalet hade hon nyss gått igenom en period med strömbehandling i ryggen på en klinik i Stockholm, till Rosengårds kvartsfinalmöten med Frankfurt var hon ännu inte återställd som önskvärt.
– Båda sakerna är det man vill vara med om, matcher man vill spela. Det var frustrerande och tålamodsprövande att inte vara tillbaka till dess. Men innan jag kom till Stockholm kunde jag knappt sitta eller böja ryggen utan att få ont, jag behövde komma tillbaka till det vardagliga livet. Därefter har jag varit igång med träning, med bakslag till och från men ändå varit igång.

Tre omgångar in i seriespelet var Ilestedt redo att bemästra matchtempot igen. Mot Piteå gick hon på ren glädje och bjöd på ett förlösande mål fram till storsegern 4-0.
– Sjukt kul att komma tillbaka, kroppen känns också bra, säger hon med någon dags distans.

Med 20 minuter kvar kom bytet av säkerhetsskäl. Förmodligen samma skäl som gör att Ilestedt får börja på bänken i helgens match. Istället lär Emma Berglund som stått över två seriematcher vara aktuell på nytt.

Rosengårds skadeproblematik är på bättringsvägen men ännu inte fullt utrett.
– Vi har hanterat skadeperioden bra som lag, stundtals har fem-sex tongivande spelare varit borta. De unga spelare som kommit in har också gjort det bra, jag tror att det beror på noggrannheten från Jacks (Majgaard Jensen) sida. Det är tydligt hur vi vill spela, alla är med på noterna eller tar reda på vad som gäller, säger Amanda Ilestedt som ser fram emot att få sitt eget spel att lossna.

– Jag tränar stenhårt för att komma i form, det är mer timing som ska till än grundfysik. Touch på boll, passningar och sådana bitar behöver falla på plats. Sen behöver jag inte fantastiskt mycket teknik, min spelstil är att spela enkelt i försvaret och med huvudet offensivt och defensivt.

OS - en tuff utmaning
Andra mål väntar när hon kommer igång för fullt med klubblaget. OS i augusti där Pia Sundhage noga avväger varje plats i truppen. Konkurrensen finns redan i vardagen, Amanda Ilestedt har en måttstock i Emma Berglund bland mittbacksalternativen.
– Just nu är jag bara glad att kunna spela fotboll och njuter av det. Men jag kommer satsa stenhårt för att komma med i OS. Det är tufft, men jag gillar utmaningar.

Rosengårds utmaning är att hålla fokus. Fem dagar efter triumfen mot Piteå väntar årets match i Mallbacken.

Värmlandslaget får använda sin ordinarie hemmaplan Strandvallen för första gången under säsongen. De två senaste besöken har mästarlaget tappat poäng med 1-1 vid slutsignalen.

Amanda Ilestedt har grundplanen klar för sig.
– För att luckra upp deras lag behöver vi kontroll från försvaret och framåt. Jag tycker att vi har fått mer timing mellan lagdelarna, senast dominerar vi från minut 1 till 90. Det gäller att gå in med samma inställning, att vinna varje match. En tanke inför i år är att vi ska vara jämna och hålla uppe nivån varje gång, säger hon till sist.

Söndag 15.00 Mallbackens IF - FC Rosengård