Glädjeskutt i tabellen för Djurgården

Inför matchen låg Djurgården på 10:e plats i Damallsvenskan, precis ovanför nedflyttningsstrecket. 90 minuter senare gick man upp till sjätte plats efter seger mot KIF Örebro på Behrns Arena ikväll inför 298 åskådare. Mia Jalkerud, Johanna Rytting Kaneryd och Madeleine Stegius gjorde målen för Djurgården.

Att lägga en match en lördag kl 17.00 är inte bra om man vill ha mycket publik på läktaren. 298 personer är den näst sämsta siffran så här långt i Damallsvenskan.
Det var inte någon välspelad match, men Djurgården hade flest chanser och var effektivast.

Den första riktigt bra chansen hade dock KIF Örebro genom Julia Spetsmark som kom in från höger och sköt med sin vänsterfot. Skottet gick precis förbi bortre krysset. Det hade kunnat bli ett riktigt drömmål. Istället var det Djurgården som genom Mia Jalkerud gjorde 1-0 i den 23:e minuten. Eve-Marie Nault i högerförsvaret höll i bollen för länge och var lite nonchalant när Mia Jalkerud pressade. Jalkerud tog lätt bollen och avancerade framåt ett par meter innan hon såg att hemmamålvakten Carola Söberg stod lite långt ut. Jalkerud lobbade perfekt över Söberg, som försökte nå bollen, men den gick i en perfekt båge över henne och in i mål.

I slutet av halvleken, i 42:a minuten fick Katrin Schmidt frispark till höger vid mittlinjen. Frisparken tog hon själv hand om och satte den mot straffområdet. KIF-försvaret fick inte bort bollen som istället nådde fram till Johanna Rytting Kaneryd på bortre stolpen som enkelt kunde sätta 2-0 till sitt Djurgården. Jobbigt för KIF att släppa in mål precis före paus, men lika skönt för Djurgården att gå in med en 2-0-ledning.

I andra halvlek försökte Djurgården hålla sin ledning och KIF att trycka på för att göra mål. Halvleken började dock illa. I pausen byttes Sejde Abrahamsson in i hemmalaget. Hon hann vara på plan i några sekunder innan hon i en duell skadade foten så illa att hon var tvungen att byta. Väldigt tråkigt!

I slutet av matchen kom Madeleine Stegius fri efter en lysande passning från Johanna Rytting Kaneryd och placerade bollen enkelt i mål. Det var det sista Johanna gjorde innan hon blev utbytt. Det var även Madeleine Sttegius första mål i Damallsvenskan, men säkerligen inte det sista.

Veronica Perez skapade KIF Örebros chanser. Det var den sista sparken, en frispark någon meter utanför straffområdet till höger om halvmånen som var farlig. Men då räddade Gudbjörg Gunnarsdottir innan domaren blåste av matchen.

I och med resultatet gick Djurgården förbi KIF Örebro i tabellen och ligger nu på sjätte plats. KIF Örebro är på sjunde plats.

Matchfakta: 0-1 Mia Jalkerud (23), 0-2 Jahanna Rytting Kaneryd (42), 0-3 Madeleine Stegius (90).
Publik:298.

The Observer 2016-05-14 20:09

DIF har klokt nog behållit flera av sina viktigaste poängspelare från Elitettan. De notoriska målgörarna Stegius och Jalkerud slog till och egentligen saknades väl bara Alexandra Höglund i målprotokollet. Istället tog Rytting Kaneryd chansen med en strut.

KIF såg bleka ut trots vissa bra perioder av exempelvis De Jongh och Spetsmark. Chukwudi jobbar alltid bra. Saknas verkligen Tancredi så mycket? Att tapp av spelare som Talonen och Magnusson skulle märkas förvånar väl inte, men frånvaron av Sarah Michael är snudd på katastrof för KIF offensivt.

I dagens match såg det snarare ut som KIF var nykomlingar och DIF etablerat DA-lag....

Tråkigt att publiksiffran var på Stockholmsnivå!