Umeå IK kvällens utmaning mot Linköpings segerrad

Linköpings FC har vunnit allt hittills medan Umeå IK kommer segerlöst till torsdagsmatchen. För hemmalaget i toppskiktet av tabellen gäller det framförallt att undvika fallgropar.

– Det har inte varit så många matcher, vi ska inte underskatta dem. Vi brukar ha svårt mot Umeå och behöver vara på tårna hela tiden, säger Jessica Samuelsson.

Serietvåan ser ut att lita på sin spelidé, med trygghet i att målen kommer förr eller senare.

Av de fem triumferna var dock senaste insatsen mot Kvarnsveden den minst övertygande. Även där avgjorde Linköping före slutsignalen.
– Men det satt långt inne. De gjorde det bra och lyckades förstöra vårt sätt att spela. Vi borde kanske kunnat lösa det bättre men får till det på slutet när de blir trötta.

Vad ligger bakom segerraden?
– En av de stora nycklarna är att vi behållit så många spelare och är nästan samma lag som förra året. Nu får vi också lite mer ut av det offensiva spelet, även om det drabbar oss i defensiven, säger försvararen Samuelsson som fått mer att tänka på framåt.

– Vi blir mer offensivt balanserade och hamnar i numerärt underläge när vissa lag ställer om på oss, fortsätter hon och konstaterar att vinsterna så här långt väger upp baklängesmålen.

– Så länge vi gör tillräckligt mycket mål så. Vi vill hålla bollen och har lyckats framåt, då blir det ändå ganska stabilt.

Landslagstätt i LFC:s trupp
Efter seriematchen väntar fredagens uttagning till EM-kvalet. Jessica Samuelsson är självskriven som skadefri startspelare i klubblaget under våren, Linköpings starka trupp lär få med namn från flera lagdelar. Samuelsson tillsammans med backkollegorna Jonna Andersson och Magdalena Ericsson samt Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö längst fram ligger bäst till.

LFC:s nya namn mellan stolparna, målvakten Cajsa Andersson är för första gången aktuell i U20-landslaget, där Tove Almqvist är mer hemmastadd.
– Hon (Andersson) har kommit in i det mer och mer, sen är det nog ovant för henne att stå i ett så pass bra lag. Hon får inte så mycket skott på sig men ser riktigt bra ut också på träning, säger Jessica Samuelsson.

Närmast väntar torsdagsmatchen mellan två tidigare guldvinnare. Segerstatistiken talar för Linköping, Umeå knep tre poäng när lagen möttes i höstas.
– Går vi ut och presterar som vi gjort hittills ska vi ha stora chanser. De kanske inte har det bästa självförtroendet, trycker vi på från start ska vi kunna ta greppet, säger Jessica Samuelsson.

Torsdag 19.00 Linköpings FC - Umeå IK