IFK Kalmar hakar på toppen

Det blev till sist en seger med stora siffror för IFK Kalmar mot AIK. Matchen slutade 4–1, men det var inte en av IFK Kalmars mest inspirerade laginsatser.Tredje raka segern gör att IFK Kalmar hakar på lagen som jagar de två ovanför uppflyttningsstrecket.

Underhållningen och vädret fanns det dock ingen anledning att klaga på för de 535 åskådarna. Det blev en match med kämpatakter från båda lagen, kryddad med några fina individuella prestationer.
IFK Kalmar tog kommandot i början av matchen och förde den. Det gav också snabbt resultat. Efter 18 minuter nappade Amanda Fredriksson till sig en felpassning av AIK på mittfältet, tog sig förbi två försvarare och lyfte in 1–0 bakom Hanna Persson i AIK:s mål. Två minuter senare slog Lisa Farquhar en fin inåtskruvad hörna från höger som efter en nickduell med Mathilda Johansson Prakt hamnade vid bortre stolpen där Lisa Malmström krånglade in den. AIK-bänken protesterade för offside, men domaren godkände målet.
– Det såg tveksamt ut. Mer ska jag inte säga, sa AIK-tränaren Christer Lundin.
– Jag tittade också åt linjedomaren, medgav IFK Kalmars tränare Jonas Walfridsson.
Men inte ens i efterhand ger TV-bilderna riktigt klart besked.
– Det spelar inte så stor roll, IFK Kalmar vann ändå rättvist, sa Christer Lundin.

Hans lag hade dock en bra period i andra delen av första halvlek. AIK åstadkom inte så många klara chanser, men fick mer spel på IFK Kalmars planhalva. Reduceringen till 2-1 kom efter en halvtimmes spel, ett bra skott av yttermittfältaren Kristine Mangasaryan.
Ställningen i halvtid var därför jämnare än var Kalmar-folket tänkt sig när man dominerade i början och Jonas Walfridsson var inte nöjd med halvleken.
– Vi hittar inte den arbetskapacitet som vi brukar ha. Vi får inte press så högt i banan som vi vill.

andra halvlek inledde IFK Kalmar bra de första tio minuterna, men sedan hade AIK ett väldigt fint anfall, rena upprullningen för att använda handbollsspråk. Om inte Lovisa Johansson i IFK:s mål gjort en lysande räddning, hade AIK mycket väl kunnat kvittera.
Istället fick IFK Kalmar hörna i nästa anfall och i kalabaliken hade en liggande Mathilda Johansson Prakt – inte för första gången– den längsta tån.
– Jag tror jag föredrar att skjuta på mål när jag ligger ner, för då kommer de inte åt att dra, slita och knuffas på samma sätt, sa målskytten som en målande bild av hur det är i Elitettans straffområden vid hörnor.

AIK arbetade på och ska ha all heder av det, men kunde inte nå en reducering. Istället fick Amanda Fredriksson avsluta målskyttet med sitt andra mål som kom efter 77 minuter.
– Amanda Fredriksson var väldigt bra idag, hennes individuella prestationer betydde mycket. Ett av problemen vi hade i första halvlek var att hon inte kom med i spelet så mycket som hon borde.
Stabilt duktiga mittfältaren Fanny Nilsson utsågs till matchens bästa spelare, men Walfridsson framhöll också mittbacken Maja Fridberg, som fått det viktiga uppdraget att ersätta lagkaptenen och backklippan Elin Olofsson när hon är skadad. Dessutom påpekade han att Sofia Olsson kom in och gjorde 20 mycket bra minuter.
– Jag tycker hon ändrar matchbilden en del. Det var ett starkt inhopp.
IFK Kalmar ligger efter nionde omgången (drygt en tredjedel av serien) på femteplats på 16 poäng. Tre raka segrar har rättat till läget efter den tidigare svackan och man kan på allvar räknas till topplagen.
För AIK är läget jobbigare. Niondeplatsen och bara fyra poäng ner till nedflyttningsstrecket är inte betryggande och dessutom var resan till Kalmar början på en rad matcher mot topplag.

Text: Joakim Carlsson

Taggar: ,