Damfotboll.com´s minnesbubbla "2006"

Damfotboll.com´s minnesbubbla "2006"

Tio år går snabbt och minnet är kort för de flesta. Damfotboll.com bjuder fram till slutet av månaden på sommarläsning i ett antal avsnitt. Vi ska göra nerslag bland mängden av våra artiklar, både de som visade på damfotbollens framtid när vi nu har facit och på sådant som inte riktigt höll vad det lovade. Samt händelser och spelare som satte avtryck. Vi börjar alltså med vad som var aktuellt spelåret 2006.

Då var Umeå IK suveränt i Damallsvenskan, tappade bara en poäng i hela serien och vann Damallsvenskan för femte gången. I botten fick Jitex och Mallbacken kliva ur.
Det var upplagt för "The double" när UIK mötte Linköpings FC hemma i Svenska cupens final men förlorade med 1-3, LFCs första titel över huvudtaget, och för året förstärkt med en av UIKs bästa spelare genom tiderna, rivjärnet Frida Östberg. En ännu större Umeå-stjärna Malin Moström avslutade karriären som mästare.

Årets största stjärna var Lotta Schelin som vann både skytteligan med sitt Kopparbergs/Göteborg - snitt ett mål i varje match - samt Diamantbollen. Lotta försvann 2008 från Göteborg och blev välbetald, uppskattad och ännu mera framgångsrik som Frankrike-proffs i Olympique Lyonnais.

Detta var året då damlandslagets främsta mål var att kvala till VM i Kina 2007. Det blev inte klart förrän i sista 2-0-matchen mot Tjeckien i Växjö, båda målen av Hanna Ljungberg som ännu hölls för litet bättre än Lotta Schelin. På mittfältet var Caroline Seger på väg att överta Malin Moströms roll.

Internationellt satte Anna Signeul och Ann-Helen Grahm sin prägel på Skottlands damfotboll och det är nu tio år senare man ser att grunden lades stabilt. Skottland tillhör Europa-eliten.

Vi har alltid vurmat för Cup Kommunal. I år förändrades upplägget. Istället för i Halmstad blev det slutspel i Hälsingland, närmare bestämt Vallsta. Norrbotten överraskade och vann finalen över Dalarna med 2-0, båda målen av en viss Antonia Göransson som egentligen är från Skåne och det var där karriären fortsatte.

Sveriges "89:or" vann Nordisk flickturnering i Finland efter finalseger 2-1 över Frankrike. Spelare från den årgången, vars förbundskapten var Marie Bengtsson, är bland andra Kosovare Asllani och Pernilla Ekroth.

Det första F15-landslaget ("91:or") mötte Norge i Stenungsund men förlorade med 1-3. Spelaren som "gått hela vägen" i det gänget heter Hilda Carlén, som senare skulle bli uttagen som målvakt i samma damlandslagstrupp som nedanstående.

I ett stort reportage om Hedvig Lindahl fick hon frågan: Vad gör du om tio år (d v s 2016)?
Hedvigs svar: "Har tagit en utbildning och är egen företagare med en läcker affärsidé. All den energi jag lagt på fotbollen lägger jag då på företaget."
För närvarande lägger hon energin på att vara proffs som målvakt i Chelsea FC - som det kan gå...

Mera framtidsspekulation. Umeå IKs tränare Andrée Jeglertz fick frågan efter guldfirandet om det var någon ung spelare i det laget han trodde särskilt på?
– Då tror jag allra mest på Emma Berglund. Hon är en av våra största talanger, kommer från Umedalens IF. Emma hoppas vi mycket på! (Så rätt).
På något lag de närmaste fem åren?
– Här säger jag Malmö först och främst. Som tvåa sätter jag Linköping. När det gäller övriga topplag som Göteborg vet jag alldeles för lite om hur de tänker och planerar.
Dina egna framtidsplaner?
– Ett är säkert, jag kommer inte att fortsätta inom föreningen i all evighet.
Kanske landslagsuppdrag?
– Vi får se, jag håller alla dörrar öppna.
Det blev landslag - Finlands efter ytterligare några säsonger i Umeå.