Damfotboll.com´s minnesbubbla "2007"

Damfotboll.com´s minnesbubbla "2007"

Tio år går snabbt och minnet är kort för de flesta. Damfotboll.com bjuder fram till slutet av månaden på sommarläsning i ett antal avsnitt. Vi ska göra nerslag bland mängden av våra artiklar, både de som visade på damfotbollens framtid när vi nu har facit och på sådant som inte riktigt höll vad det lovade. Samt händelser och spelare som satte avtryck. Fortsätt att läsa så får du reda på vad som vad som utspelades spelåret 2007.

VM i Kina blev inte alls vad Sverige hoppats sig i synnerhet med silvret från USA fyra år tidigare i baktankarna. Nej inte ens vidare från gruppen. I en Nya Mål-enkät gav samtliga Damallsvenskans tränare betygen underkänt och besvikelse.
1-1 mot Nigeria satte press. Där skulle det vara tre säkra poäng, för 0-2 mot USA var inte så mycket att säga om. 2-1 mot Nordkorea räckte inte. Det var ett mål för litet för att gå vidare till kvartsfinal som tvåa.
I skottgluggen hamnade målvakt Hedvig Lindahl och inte minst förbundskapten Thomas Dennerby som emellertid hade att disponera om laget efter uppkomna skador. Visserligen skapade Sverige chanser men det var antingen stolpe ut eller bara utanför. Mot Nigeria ledde Sverige fram till den 82:a minuten. 1-0 hade räckt men det blev 1-1.

En annan miss var Martas straff i finalen mot Tyskland som vann över Brasilien med 2-0.
I övrigt var det nog den bästa VM-turneringen dittills, mycket publik och överlag var det en standardhöjning - dock inte för Sverige som hade lämnat goda signaler både från matchläger på Cypern och Algarve cup, enda förlusten mot USA 2-3, segrar i EM-kval mot Italien, Rumänien och Ungern utan ens något insläppt mål.
Stor lättnad när Sverige i två kvalmatcher till OS i Kina 2007 i november besegrade Danmark med 4-2 och 3-1.

Djurgården var för övrigt enda laget som hade spelare i fyra VM-lag Victoria Svensson (Sverige), Bente Nordby (Norge) Dorte Dalum Jensen (Danmark) och Ariane Hingst (Tyskland)


F16-landslaget med bland andra Olivia Schough kvalade till F17-EM och vann sin grupp i Turkiet

Umeå IK spelade final mot Arsenal i UEFA Women´s Cup, förlorade med 0-1-målet på tilläggstid hemma och spelade 0-0 borta. Där borde Ramona Bachmann, då 16 år, ha gjort mål på någon av UIKs bästa chanser.
Men hemma vann Umeå IK Damallsvenskan för tredje året i rad och man började tala om att mästarna var ett hot mot svensk damfotbolls framtid genom sin överlägsenhet. Men UIK visade egentligen bara vägen för andra som ville hänga med.
En av dem var laget som minuterna före premiäromgången i Damallsvenskan bytte tröjor från Malmö FF till LdB FC. Miljonären Kent Widding Persson räddade damfotbollen på elitnivå i Malmö när MFF Dam av MFF herrfotbolls ekonomiskt styrande hade fått nog av allmosor och blev egen klubb, sedermera FC Rosengård. Fjolåret hade gett "bara" en fjärdeplats i Damallsvenskan, den lägsta (!) någonsin för Maratontabellens överlägsna ledare.

Det kan i detta sammanhang lyftas fram att det inte varit lätt för nuvarande Elitettan-laget Holmalund som 2007 av sin huvudförening Holmalunds IF tvingades lämna sin plats i Söderettan för att man hellre satsade på sitt herrlag i div 3.

Umeå IK vann Svenska Cupen men finalen mot AIK på Skytteholm i Stockholm blev något av en nagelbitare. Umeå IK hade ledningen med 0-3 i halvtid och det var nog ingen som väntat sig att AIK skulle komma igen. Mål av Laura Kalmari och Frida Höglund (2) och AIK hade kvitterat till 3-3. Några minuter före slut slog Marta till för tredje gången och därmed var UIK cupmästare med 4-3 efter tre raka finalförluster.

Caroline Seger fick samma fråga som Hedvig Lindahl i ett tidigare nummer av Fotbollsmagasinet Nya Mål. Vad gör du om tio år (d v s 2017).
"Då har jag lagt skorna på hyllan och bor på ön Aruba. Där ska jag bygga mitt drömhus."
(Oj, säger vi det är ju nästa år!)

Hanna Ljungbergs svar på samma fråga:
"Har familj, barn och jobbar som sjukgymnast"-(Stämmer!)
Victoria Svensson: "Håller nog på med fotboll, kanske tränare eller så har jag öppnat ett fik tillsammans med Kicki Bengtsson.(Stämmer utom det sistnämnda med fiket)

Therese Sjögran fick Diamantbollen för första gången.

Oj, sade många när Sveriges förra förbundskapten Marika Domanski Lyfors det här året tog jobbet i Kina - med Pia Sundhage som assisterande

2007 vann Tyresö FF en av de nio div 2-serierna med stora planer för framtiden. Nya Mål besökte dåvarande Bollmoravallen och TFFs fotbollsansvarige Hans Löfgren visade visionerna på power-point. Ett nätverk av sponsorer skulle ge de ekonomiska musklerna. Målet nåddes innan bubblan sprack....

För andra året i rad spelade Dalarna final i Cup Kommunal, även denna gång i Vallsta, men nu mot Västergötland, och den här gången vann Dalarna med 1-0. I en artikel belystes varför Dalarna inte hade lyckats på seniorsidan. Sammanfattningen utmynnade i prestige mellan flera klubbar. Vem skulle ta täten och dela med sig av de störta talangerna. Först i år har vi svaret. Det blev Kvarnsvedens IK som tog steget upp i Damallsvenskan.

Scrolla ner så hittar ni fler artiklar