Damfotboll.com´s minnesbubbla "2008"

Damfotboll.com´s minnesbubbla "2008"

Tio år går snabbt och minnet är kort för de flesta. Damfotboll.com bjuder fram till slutet av månaden på sommarläsning i ett antal avsnitt där vi nu är inne på spelåret 2008 . Vi gör nerslag bland mängden av våra artiklar, både de som visade på damfotbollens framtid när vi nu har facit och på sådant som inte riktigt höll vad det lovade. Samt händelser och spelare som satte avtryck.

Den 13 november 2007 tillkännagavs att Pia Sundhage hade utsetts till förbundskapten för USAs damlandslag. Den 21 augusti 2008 hade hon fört USA till OS-guld efter finalseger i förlängningen mot Brasilien i Kina.
För Sverige tog OS-turneringen också slut i förlängning. Dock nåddes i motsats till i VM kvartsfinal där Tyskland (som vanligt) blev för svårt.
Gruppspelet inleddes mot värdnationen, men Marika Domanski Lyfors var då inte kvar som Kinas förbundskapten. Förlust med 1-2 men sedan 1-0 mot Argentina och 2-1 mot Kanada. Förväntningarna på Sverige hade sjunkit på ett år och en förlust med 0-2 mot Tyskland har sedan länge varit en normalitet.

Det var ett litet halvstukat damlandslag som blev femma i Algarve cup i början på säsongen på grund av diverse skador. Hanna Ljungberg raderade emellertid ut Lena Videkulls och Pia Sundhages målrekord i damlandslaget när hon gjorde ett mot Finland (3-1), men Sverige gjorde inget mot vare sig Danmark eller Tyskland i gruppspelet (0-1 respektive 0-2)

Det viktigaste var ändå att säkra EM-deltagande och det gjorde Sverige genom att ta full pott i alla kvalmatcherna och inte släppa in ett enda mål.

Umeå IK tog sig åter till Women´s Cup-final mot Frankfurt som efter 1-1 borta vann med 3-2 hemma och tredje gången mästartiteln.
Men hemma vann UIK Damallsvenskan för fjärde året i rad. sjunde totalt. I botten tog gamla storheten Bälinge IF farväl utan att ha vunnit en enda match.
Det ännu gällande publikrekordet för Damallsvenskan sattes på Folkungavallen i Linköping den 3 september när 9.413 såg (inte alla för det var överfullt) gästande Umeå IK vinna med 4-1.
LFC tog revansch mot Umeå i cupfinalen på samma arena med 1-0 inför 379 (nej det saknas ingen siffra). Josefine Öqvist nickade in vinstmålet i förlängningen.

Anfallaren Jessica Landström landslagsdebuterade i de båda OS-kvalmatcherna 2007, gjorde succé och värvades från Hammarby till Linköpings FC, spelade alla 17 landskamperna 2008 men gjorde bara två mål, 11 i LFC.


Marika Domanski Lyfors tillträdde som chef på Svenska Fotbollförbundet och är kvar.

LdB Sport Cup med inbjudna elitlag i Tipshallen i Växjö blev en succé - som inte lever kvar.
Utländska spelare står på kö för att spela i Sverige. En av dem Lisa De Vanna från Australien, ännu aktiv. Djurgårdens tyska världsmästare målvakten Nadine Angerer och Ariane Hingst var två av mer än 40 utländska spelare i Damallsvenskan.
Men antalet kvinnliga tränare nådde botten.

Skåne vann Cup Kommunal mot Västmanland på straffar. Karin Sturesson, Hässleholms IF satte den sista och avgörande straffen som betydde 4-5 till Skåne.
Finalmatchen, som spelades i Bollnäs, bjöd på härligt spel och massor av kämpaglöd, vilket gladde den stora publiken (drygt 1100) som hade mött upp på Sävstaås.
I matchen om tredje pris besegrade Halland Värmland med 3 - 2.