Damfotboll.com´s minnesbubbla "2009"

Damfotboll.com´s minnesbubbla "2009"

Åren går snabbt och minnet är kort för de flesta och därför bjuder Damfotboll.com fram till slutet av månaden på sommarläsning i ett antal avsnitt. Då har vi kommit fram till år 2009, minns ni vilka som både Cupen och SM detta år, eller hur det gick för F19-landslaget som ni ser på bilden överst, detta år? Det och litet annat får du svar på om du läser vidare.

2009 var EM-slutspelet i Finland ingen succé vare sig för Sverige eller värdlandet. Genomgåendet publiksiffror långt under de förväntade så när som på Finlands matcher i gruppspelet.
Både Sverige och Finland åkte ut i kvartsfinal mot Norge respektive England.
Och som vanligt vann Tyskland finalen, den här (sjunde) gången mot just England och med hela 6-2. Den matchen drog i alla fall drygt 15.000.
Inget roligt för förbundskapten Thomas Dennerby som stod emot röster som krävde hans avgång. Men det skulle komma bättre tider - läs VM 2011.

Caroline Seger var ett ljus i mörkret och tilldelades årets Diamantboll.

Man hade hoppats så mycket mer av damlandslagsåret som att det blev finalvinst i Algarve cup mot USA (på straffar) och 3-1 mot Brasilien när Gamla Ullevi invigdes som damlandslagets nationalarena.
På hösten inleddes kvalet till VM i Tyskland och två gånger Belgien och en gpng Azerbajdzjan gick enligt planerna.

F19-landslaget tog sig ända till EM-final i Vitryssland efter tre mål av Sofia Jakobsson i semifinalen mot Frankrike, 0-2-förlust i finalen mot England.
F16-landslaget vann Nordisk Flick i Värmland. I det laget ingick bland andra Elin Rubensson och Fridolina Rolfö..

Ryska Zvezda 2005 satte stopp för Umeå IK efter att i returen på Gammliavallen överraskande spelet 2-2. Från första mötet i Kazan hade ryskorna med sig 2-0. Man började spekulera om UIK:s guldera var slut i synnerhet som Linköpings FC vann Damallsvenskan - dock bara med en poäng tillgodo på de detroniserade mästarna.

I Marta Fotbollsmagasin porträtterades profiler som Victoria Svensson, Frida Östberg och Malin Andersson med en återkommande fråga varför de inte satsat på att bli tränare efter spelarkarriären. "Vickan" och "Malla" har dock provat som förbundskaptener - men inte som klubblagstränare.
Det har emellertid Johanna Almgren i Kungsbacka DFF men helst skulle hon velat fortsätta spela i Kopparbergs/Göteborg om inte skador satt stopp.
Samma gällde Hanna Ljungberg men som steg in som assisterande tränare för Umeå IK.
LdB FCs tränare Jörgen Petersson i en intervju: "Damspelare som slutar måste ta sitt ansvar. Få ledare idag kommer från egna led. Jag tror att man skulle vinna på att engagera elitspelare som slutar och få dem aktiva inom klubbfotbollen.

I en artikel analyserade Ronnie Bergdahl på uppdrag av Linköpings FCs tränare Magnus Wikman årets motståndare. Kanske därför 2009 blev LFCs år. Mästartitel i Supercupen, Svenska cupen samt Damallsvenskan, dessutom 1-1 borta mot Duisburg som vann Champions League.
– Oerhört viktigt, rent avgörande för att Sverige ska fortsätta vara ett internationellt framgångsrikt fotbollsland på damsidan är att få publiken till arenorna. I annat fall är jag rädd att Sveriges damfotboll inom 10 år har samma låga status internationell som Sverige har på herrsidan, sade Ronnie Bergdahl 2009.

Flera av spelarna F16-landslaget 2009 spelar numera i damlandslaget

Stående från vänster: Elin Rubensson, Hanna Glas, Jonna Andersson, Magdalena Ericsson, Julia Bruksås, Anna Torstensson
Knästående från vänster: Madeleine Stegius, Amanda Ilestedt, Lina Ringshamre, Malin Diaz, Jennifer Cafferky