Damfotboll.com´s minnesbubbla "2010"

Damfotboll.com´s minnesbubbla "2010"

Spelåret 2010 blev det tronskifte i Damallsvenskan och en trotjänare vann sitt första men inte sista SM-guld. U20-landslaget hade nått VM-slutspel och en viss Antonia Göransson presenterade sig på allvar. Fortsätt att läsa om vad som hände under spelåret 2010.

Guldtorkan i Malmö släcktes i skummande drycker efter 5-0-segern på hemmaplan mot Umeå IK i sista omgången. Det var 14 år sedan Malmö FF vann Damallsvenskan och nu hette mästarlaget LdB FC.
Det var fyra år sedan damfotbollen i Malmö var ekonomiskt nere för räkning när Kent Widding Persson sköt till kapital i så stor mängd att det räckte inte bara för överlevnad utan satsning.
Therese Sjögran tog för första men inte sista gången avsked av Damallsvenskan för att prova på proffslivet "over there". Hon fick förutom SM-guldmedalj Diamantbollen för andra gången.

Damlandslaget fortsatte VM-kvala efter Algarve Cup, blev trea efter enda förlusten mot USA, spelade två matcher i USA, oavgjort och förlust.
Den överlägsna gruppsegern i VM-kvalet följdes av play-off. Liksom i kvalet till OS ställdes Sverige mot Danmark och spännande blev det i returen i Vejle sedan Sverige hade med sig 2-1 från Göteborg. Med ett par minuters mellanrum i första halvlek gjorde Danmark 2-0 och var i VM. Linköpings rutinerade mittback Charlotte Rohlin frälste Sverige och nickade in reduceringen som betydde förlängning och väl där slog hon till igen med 2-2 och då var det klart.

Linköpings FC åkte ur Champions League efter 1-1 borta mot Duisburg och 0-2 hemma i åttondelsfinal, medan Umeå IK i semifinal efter 0-0 hemma mot Olympique Lyonnais fick ge sig med 3-2 borta.

2010 nämndes som debutanternas år när flera av Damallsvenskans profiler dragit till USA, förutom Therese Sjögran, Caroline Seger - och inte minst Marta. Det var väl dock ingen av debutanterna i klubb- och landslag som slog igenom just detta år.
Men det hände stora saker i Tyresö, det målades med bred pensel och det var länge sedan en nykomling i Damallsvenskan fick så mycket uppmärksamhet redan innan säsongen börjat. Målsättningen var klart uttalad av fotbollsansvarige Hans Lövgren: SM-guld 2012! (och det blev det på ett mål när).

Marta Fotbollsmagasin tog sats inför sommarens U20-VM, det första slutspelet för Sverige och intervjuade den mest framstående U-landslagsledaren Calle Barrling. Det talades om en gyllene generation. Sverige blev femma efter förlust mot Colombia med 0-2, men i alla gruppspelsmatcherna gjorde Antonia Göransson mål.

Hanna Höckert tränade Östers IF som var ett undantag i sin kategori, dessutom var Öster topplag i Söderettan. Nya upprop i Marta Fotbollsmagasin om att fler elitspelare som slutat ska engagera sig och bli tränare - resursslöseri!

Uppland vann över Stockholm med 1-0 i Cup Kommunals final som återvände till Sannarp i Halmstad.

I årets sista nummer fick de kvinnliga domarna berättigad uppmärksamhet - den mest meriterade allra mest nämligen Jenny Palmqvist.
Några rader fick även domaren Lovisa Johansson i värmländska Grums när hon i ett akut läge för ortens herrlag blev tillfrågad om hon ville stå i mål i en ödesmatch i div 6.
Tränat målvaktsspel hade hon men inte stått i en match. Lovisa släppte in två bollar men Grums tog poäng och klarade kontraktet.

Scrolla ner så hittar ni fler öppna artiklar att läsa!