Damfotboll.com´s minnesbubbla "2011"

Damfotboll.com´s minnesbubbla "2011"

Damfotboll.com bjuder fram till slutet av månaden på sommarläsning i ett antal avsnitt och har nu kommit fram till 2011. Ett händelserikt år där Sveriges VM-brons i Tyskland överglänste det mesta.

Sveriges sedan flera år utdömda damlandslag vände hem från Tyskland med VM-bronsmedaljer. En personlig revansch även för förbundskapten Thomas Dennerby som fått utstå kritik under sin tid.
Sensationellt vann Sverige alla sina tre matcher i gruppspelet - inklusive USA med Pia Sundhage på bänken.
Nära 25.000 i Augsburg såg Sverige slå Australien med 3-1 i kvartsfinal. Kanske sågs Japan som en lättare motståndare i semi än Frankrike som fick USA. Men så blev det inte. Japan vann med 3-1 och gick hela vägen till final - mot USA och vann sensationellt med 3-1 efter straffar.
Japan lurade dessutom värdnationen på medalj, om möjligt en lika stor sensation.
Men Sverige fick möta Frankrike i match om bronset. Marie Hammarström skrev in sig i historien med sitt kanonskott som gav 2-1 och svensk seger.

Stort svenskt domarteam i VM: Jenny Palmqvist, Helen Karo och Anna Nyström.

Landskampssäsongen inleddes annars med en fyrnationsturnering i Kina. Sverige slog USA med 2-1, men förlorade med uddamål mot både Kina och Kanada och blev trea. Samma placering blev det i Algarve Cup efter förlust mot Japan. Det blev totalt 29 landskamper för damlandslaget 2011.

I den 10:e UEFA Women´s Champions Cup/League var Umeå IK och Linköpings FC de svenska lagen. LFC gick till kvartsfinal mot Arsenal men åkte ur efter två oavgjorda matcher och fler gjorda bortamål av Arsenal.

Marta Fotbollsmagasin inventering av det unga århundradets kvinnliga förbundskaptener gav namnen Gunilla Paijkull (Sverige) Marika Domanski Lyfors (Sverige och Kina), Elisabeth Loisel (Frankrike) Carolina Morace (Italien och Kanada), Pia Sundhage (USA), Hope Powell (England), Tina Theune Meyer och Silvia Neid (Tyskland) Eucharia Ngozi (Nigeria) och Eli Landsem (Norge).

LdB FC upprepade slutsegern i Damallsvenskan från året före. Marginalen var bara en poäng tillgodo på Kopparbergs/Göteborg. Linköpings FC blev sexa.
Tyresö var på väg upp och värvade Caroline Seger från LdB FC efter säsongen.
Kopparbergs/Göteborg vann Svenska cupen för första gången på straffar i finalen på hemmaplan mot Tyresö.

"Omtumlande utveckling för Jessica" löd rubriken på en intervju med Jessica Samuelsson två år tidigare fortfarande spelade div 2-fotboll i Norrköping med Smedby AIS. Hur det gick se´n? Det är bara ett titta i damlandslagstruppen några år senare.

Ann-Helen Grahm presenterades som Thomas Dennerbys assisterande, en skånska som ligger mycket bakom damfotbollens utveckling i Skottland.
Nazanin Vaseghpanah var en färgstark spelare i AIK som senare tog steget att även bli tränare.

I nummer 3 av Marta Fotbollsmagasin berättade några svenska spelare hur det är att vara proffs i olika länder, Lotta Schelin (Frankrike) Stéphanie Öhrström (Italien), Emelie Erlandsson (Norge) och Maria Karlsson (England).

Vi gjorde ett nerslag i Piteå där PIF förberedde sin come-back i Damallsvenskan.
Är Piteå IF Norrlands nya storlag, tillfrågades tidigare ordföranden Marianne Johansson.
– Jag har en otrolig respekt för Umeå IK, deras tidigare framgångar och den filosofi de har idag. Men nu ska vi ge dem en match om att vara Norrlands storlag.
Sagt alltså för fem år sedan...

Sara Larsson återvände från proffsspel USA - till KIF Örebro som tog sats för att bli ett topplag genom att marknadsföra sig som "KIF in the City". Det gällde att bygga nätverk.

En skyttedrottning spelade i IFK Kalmar. Mamy Ndiaye kom från Senegal. Man kan dra paralleller med Tabitha Chiwanga i dagens Kvarnsveden.

Sarah Storck i år i Östersunds DFF. Kom tillbaka efter lång korsbandsrehab när hennes LdB FC mötte KIF Örebro i Supercupfinalen, blev inbytt och
krockade olyckligt i förspelet till segermålet - och ny korsbandsskada...

De första tankarna på att bilda en Superetta även på damsidan fördes fram, men att ena 36 klubbar var inte det lättaste. Tränarna var i alla fall positiva i Marta Fotbollsmagasins enkät. Vi fick Elitettan så som den ser ut idag 2012.

Skåne vann Cup Kommunal-finalen i Halmstad med 3-2 över Stockholm efter rafflande slutminuter när Stockholm gjorde sista målet på tilläggstid. Ett par spelarnamn att lägga märke till, Alice Nilsson, Kristianstads DFF och Pauline Hammarlund numera i Kopparbergs/Göteborg.