Tyskland på träningsläger inför OS

Medan Damallsvenskan pågår för fullt har Tysklands förbundskapten Silvia Neid samlat sin 26-mannatrupp i idylliska Grassau i södra Tyskland. Sämlingen pågår en hel vecka och efter den ska Neid den 28:e Juni meddela vilka 18 + 4 spelare som åker till OS i Brasilien och vilka fyra som får stanna hemma.
Tysklands förbundskapten Silvia Neid (Foto: Carl Sandin / Bildbyrån)

Tyskland och OS har aldrig varit en kärlekssaga. Laget som har vunnit VM två gånger och EM inte mindre än åtta (!) gånger, varav sex gånger i rad sedan 1995, har i OS-sammanhang "bara" vunnit tre bronsmedaljer i Sydney, Aten och Peking. I London för fyra år sedan var man inte ens med efter den sensationella förlusten i hemma-VM mot Japan 2011.

Grassau är den första av fyra samlingar och innan laget åker till Brasilien kommer det att spela sista testmatchen mot Ghana den 22 juli i Paderborn.

OS i Rio blir Silvia Neids sista turnering som förbundskapten. Sedan tar Steffi Jones över och kommer att leda laget till EM i Nederländerna 2017. Truppen i Grassau innehåller inga större överraskningar. Den mest meriterade spelaren sett till antal landskamper och mål är numera Anja Mittag som har spelat 137 landskamper och gjort 42 mål.
Silvia Neid verkar lugn och trygg i den första intervjun i Grassau. Det är drygt två månader kvar på jobbet för henne.
–Jag känner en stor glädje och lugn, sade hon på presskonferensen i går.
– Jag njuter av varenda dag, jag blev otroligt glad av att träffa spelarna igen i måndags. Annars är allting mycket väl planerat fram till att vi tar planet till Sao Paulo. Vi har gjort individuella prestationsbedömningar i början för att kunna se var spelarna står individuellt. Under de här första dagarna kommer vi att jobba mycket på fysiken och sedan den individuella utvecklingen.

Neid säger vidare att ett mycket viktigt kriterium för att välja en spelare är hur flexibel hon är att även spela andra positioner.
–Det är ju så att vi får ta med endast 18 spelare och först när någon blir skadad, så kan vi ta in någon av de fyra reserverna.

I grupp F möter Tyskland först gruppens outsider Simbabwe innan man spelar Australien och Kanada. De första två matcherna spelas i Sao Paulo, den sista mot Kanada i Brasilia.
–Vi har redan tittat på alla motståndare och analyserat vad de är bra på och var det kanske finns vissa svagheter, berättar Silvia Neid till tyska förbundets hemsida dfb.tv. –Målsättningen är såklart att vinna guld. Vi har aldrig vunnit mer än brons i en OS-turnering och jag tycker att vi ska gå för guld. Om det sedan skulle bli ett silver, då är man kanske först besviken, men kan glädjas åt det så småningom.