Damfotboll.com´s minnesbubbla "2012"
Damfotboll.com´s minnesbubbla "2012"

Sverige har aldrig lyckats i OS, ha det i minnet inför 2016 års turnering. Detta var det så kallade London-OS även om damturneringen var utlokaliserad till andra orter. Sverige vann sin grupp, spelade till och med 0-0 mot de japanska världsmästarna. Men på flera vitala punkter hade förbundskapten Thomas Dennerby tvingats ersätta spelare från VM-laget, bland annat mittlåset Sara Larsson - Charlotte Rohlin mot Emma Berglund - Linda Sembrant. Det föll i alla fall väl ut.
Frankrike fick revansch för förlusten i bronsmatchen ett år tidigare och då gällde det kvartsfinal.
Från svensk sida fick vi gotta oss åt att Pia Sundhage var med om att föra USA till sitt andra OS-guld, finalseger över Japan.
OS blev Thomas Dennerby farväl efter sju år som förbundskapten.
Efterträdaren på allas läppar var givetvis Pia Sundhage och på hösten debuterade hon.
Försäsongen i Algarve Cup slutade med en fjärdeplats efter 0-4-förluster mot Tyskland och USA.
Sverige fick prominent besök på sommaren till Halmstad och Göteborg drygt en månad före OS-turneringen, nämligen Japans och USA:s damlandslag. Sverige förlorade båda dessa matcher. Något man särskilt minns var matchen på Örjans vall mellan Japans världsmästare och USA:s OS-guldlag. En skog av japanska reportrar och fotografer som imponerades av att floden som rinner strax bakom ena läktaren heter samma som ett japanskt bilmärke - Nissan.
USA vann med 4-1 inför uppskattningsvis 20 miljoner TV-tittare. Det kom 1.300 i Halmstad.
Nya förbundskapten Pia Sundhage tillträdde under hösten och den första landskampen placerade hon satte Nilla Fischer bredvid Emma Berglund i mittförsvaret. Landskampen mot Schweiz på nybyggda Myresjöhus Arena i Växjö under slutade med vinst 3-0 och Kosovare Asllani blev snabbt en favorit och inblandad i alla målen.
Resten av hösten blev nästan som en Eriksgata för Pia i alla media och hon försummade inte att sätta damfotbollen i första rummet och sig själv litet bakom - för sådan är hon.
F19-landslaget fick kliva fram i rampljuset efter att ha vunnit EM-finalen i Antalya med 1-0 över Spanien i finalen efter mål i förlängningen av Malin Diaz.
Både LdB FC Malmö och Kopparbergs/Göteborg gick till kvartsfinaler.
Det var varken första eller sista gången Malmö-laget råkade på FC Frankfurt, 1-0 hemma men 3-0-färlust borta. Kopparbergs/Göteborg förlorade med 3-1 borta och vann med 1-0 hemma.
Olympique Lyonnais med Lotta Schelin slog FFC Frankfurt i finalen med 2-0 inför 50.000 på Olympiastadion i München, en match söm för övrigt dömdes av Jenny Palmqvist.
2012 nådde Tyresö FF målet som satts ett antal år tidigare nämligen att vinna Damallsvenskan, men det blev på målskillnad och ett tveksamt godkänt mål som solkade domare Palmqvists record. Men SM-guldet gick alltså till Tyresö som också blev klara för Champions League spel.
LdB FCs Anja Mittag tog hem skytteligan med 21 mål.
Klubbarnas ekonomi solkades också av alldeles för stora utgifter och för små intäkter (inte minst på grund av fallande publiksiffror). Dalsjöfors GoIF som bara hann spela en säsong i Damallsvenskan gick i konkurs i Söderettan.
Sportsligt gick det illa för storklubbarna Djurgården och AIK som degraderades.
Svenska Cupen vanns för andra året av Kopparbergs/Göteborg nu mot Tyresö - dock först efter förlängning.
Men till det roliga: Den amerikanska proffsligan WPS som lagt beslag på Marta skulle ta en paus detta OS-år och då började spekulationerna. Hon placerades i flera klubbar, men snart insågs att ingen hade de pengarna som skulle behövas för att värva världsstjärnan. Det hade inte heller Tyresö FF men satte sig i skuld och hoppades.
En hel hop andra världsstjärnor tog plats i Damallsvenskan såsom Anja Mittag och Ramona Bachmann i LdB FC Malmö, Lisa De Vanna och Manon Melis i Linköpings FC, Veronica Boquete i Tyresö och Christen Press i Kopparbergs/Göteborg.
Nu borde väl publikintresset raka i höjden? Damallsvenskan fyllde 25 år (ett jubileum som missades av sådana som borde utnyttjat det). Nej, tvärtom minskade snittet från 924 till 836. Nu var "felet" att för många utländska spelare inte skapade lokalt intresse - suck...
Marta Fotbollsmagasin gjorde en tillbakablick från Damallsvenskan som vi känner den idag från starten 1988.
2012 debuterade Vittsjö GIK i Damallsvenskan - "Mallbacken på skånska" som någon sade. Jordmånen är litet gynnsammare i Vittsjö i utkanten av Hässleholms kommun vilket märks inte minst på naturgräsplanen. Vittsjö GIK lyckades etablera sig direkt, blev sexa och tränarduon Ulf Palmquist - Thomas Mårtensson utsågs till Årets tränare vid Fotbollsgalan.
I Cup Kommunal överraskade Västerbotten med att besegra Skåne i Halmstad med hela 3-0 och blev vederbörligen hyllat vid hemkomsten.
I årets sista nummer presenterades "Virvelvinden från Vadstena. Den långbenta 16-åringen från idyllen Vadstena i Östergötland har en lysande karriär framför sig om hennes utveckling fortsätter samma spår som ", skrev reporter Ulf Ståhlberg.
Reportaget handlade om Stina Blackstenius. Det var inte att ta i.
I Nordisk flick detta är stod hon för segermål i de båda första matcherna och nu var hon "upptäckt". Hon började träna med Linköpings FC på sommarlovet.