Anita Asante vill vara kvar i Europa

Anita Asante har bott drygt fem år i Göteborg och numera Malmö. I intervjun med damfotboll.com säger hon att denna tid säkert har förändrat henne. Hon ser fram emot en stor publik i Eskilstuna ikväll och visst hoppas hon att hennes Storbritannien stannar kvar i EU efter dagens omröstning.
Anita Asante hoppas på storpublik i Eskilstuna (Foto: Rainer Fussgänger)

Genom åren har jag pratat några gånger med backen och mittfältaren Asante. Hon är en mycket verbal spelare och människa som är väldigt engagerad i samhällsfrågor och tokig i fotboll. Vi tog ett snack mellan matcherna Tyskland - Nordirland och Spanien - Kroatien i herrarnas fotbolls-EM.

Anita berömmer hur de flesta lagen har utvecklats taktiskt och med vilken disciplin de följer matchplanen. Hon säger att hon sällan har sett sitt England spela så pass bra fotboll med en tydlig vilja att satsa på bollinnehav. Spanien är en klar favorit för turneringen, men marginalerna är små, säger hon innan vi kommer in på damfotboll, Rosengård och Eskilstuna.
– Vi jobbar väldigt hårt i träning och försöker ständigt att bli ännu bättre och hitta nya lösningar, berättar hon om hur hon ser hur säsongen hittiulls har gått för Rosengård.

Jag väljer inte att gå in på den enda förlusten mot Frankfurt för några månader sedan, men förutom denna match på Malmö IP har det gått oerhört bra.
Nio matcher, 25 poäng och en målskillnad på 25 plus. Men det finns en utmanare som just nu ligger en liten bit före.
– Det är ju bara bra för serien att det är två lag som ligger så tajta i toppen. Jag tycker att vi borde ha vunnit matchen mot Linköping på IP för några veckor sedan, men de har visat att de är mycket farliga när de får chansen.

Linköping har 25 poäng och 25 plus och leder på fler gjorda mål i Damallsvenskan. Varje omgång sätter något lag press på det andra. På torsdagkväll kan Rosengård gå om och ta tionde steget mot ett nytt SM-guld.
Rosengård åker på onsdag upp till Eskilstuna och en spelare som Anita Asante som i klubbsammanhang har vunnit allt som går att vinna (hon var en del i det Arsenal som slog Umeå i finalerna i Women's Cup där Alex Scott gjorde matchernas enda mål) har full respekt för uppgiften: - Det är alltid roligt att få spela på Tunavallen. De har mycket publik och det är ett bra lag.

Jack Majgaard Jensen, dansken som tränar svenska mästarna har nu varit drygt ett år din tränare. Hur har han förändrat FCR:s spel, vad har han tillfört?
– Jack har under detta år definitivt påverkat enormt. Han utmanar oss på ett speciellt sätt och hjälper på så sätt att den enskilde spelaren får ut ännu mer av sitt potential. Sedan tycker jag att vi är mer flexibla i spelet och kan hitta ännu fler lösningar i vissa situationer.

Majgaard Jensen verkar ha begåvningen att se potentialet i alla individer, utveckla det och knyta ihop allt detta till lagets bästa. Anita Asante såg trygg och stark ut i de matcherna jag har sett av henne i år. Som den lagspelare hon är, tackar hon artigt för komplimangen, och säger att om det är så, så har hon sitt lag att tacka för det. Medspelarna ger henne den trygghet som krävs för att kunna prestera bra.

Anita Asante är en politisk människa. Hon har under många år engagerat sig i samhällsfrågor och har t.e. hjälpt Amnesty international i vissa kampanjer eller kritiserat öppet det ghanaiska fotbollsförbundet för att inte tillräckligt stödja sitt damlandslag. Den 23:e juni spelar ni borta mot Eskilstuna samtidigt som Storbritannien folkomröstar om medlemskapet i EU. Hur tycker du i frågan?
– Jag tror att du anar att jag är förstås för att Storbritannien ska stanna kvar i Europa. Det är ju inte bara en fråga om att vi ska kunna leva och arbeta i de andra länderna i unionen som vi i dag tar som en självklarhet. Jag var chockad av mordet på parlamentarikern Jo Cox förra veckan och hur hår debatten har blivit. Det är synd att mycket har bara handlat om att Storbritannien inte ska ta emot fler flyktingar. Det är så mycket mer att diskutera, samtidigt som jag tycker att vi borde vara solidariska och hjälpa att ta emot folk som får fly från sina hemländer.

Om vi ska ta ännu ett ämne utanför fotbollen. På fredag är det midsommar. Du har bott fem år i Sverige nu. Firar du och har Sverige på något sätt förändrat människan Anita Asante?
–Haha, jag har haft förmånen att få fira midsommar på svenskt vis och jag vet hur man sjunger och dansar till små grodorna, säger Anita.

– Och visst, ja, absolut har jag förändrats under de fem åren här. Det började redan i Göteborg, men har definitivt tagit ytterligare ett steg sedan jag bor i Malmö Jag har vänner som är lärare och fått en inblick i den svenska skolan som är så annorlunda än den i England där vi fortfarande bär skoluniformer. Sedan är Malmö en mycket spännande stad, multikulturell och väldigt speciell. Jag har lärt mig hur processen fungerar även på det lokala politiska planet och visst så påverkar summan av alla dessa erfarenheter.

Spelaren och människan Anita Asante trivs i FC Rosengård och i Malmö. Ett fullproffs och en medborgare som både på och utanför fotbollsplanen tar sitt ansvar. Ikväll ska hon ta ytterligare ett steg mot sitt tredje SM-guld.