Derbyknall 1

Växjö DFF vann slaget om Småland och besegrade för första gången IFK Kalmar. Dessutom på IFK Kalmars fruktade hemmaplan Gröndal. Det blev en riktig derbymatch med svallande känslor och mycket dramatik. Och det var ytterst nära att det blivit oavgjort efter IFK Kalmars sena forcering.

Amanda Fredriksson hade två riktigt bra chansen och Elsa Karlsson hade ett skott som höll på att slarvas in, men räddades på mållinjen av Växjös Jonna Ståhl. Dessutom skapades en trasslig situation som slutade med något som var misstänkt likt bakåtspel till målvakten. Men IFK Kalmar hade inte marginalerna på sin sida. Varken dem eller domaren, enligt hemmatränaren Jonas Walfridsson.
– Det finns en potensiellt matchavgörande situation i första halvlek där en Växjö-spelare däckar Fanny Nilsson med armbågen. För mig är det en solklar utvisning.

Växjö DFF:s tränare Pierre Persson har dock en annan uppfattning:
– Det var en olycklig kollision och jag såg ingen armbåge.
Jonas Walfridsson är ändå den första att erkänna att IFK Kalmar inte var bra nog första halvlek.
– Vi är inte tillräckligt aggressiva. Växjö gör en bra första halvlek. Framförallt är deras två forwards Anna Anvegård och Ritva Kivumbi fruktansvärt bra. De arbetar hårt hela matchen och pressar vår backlinje.
Samtidigt neutraliserade Växjö DFF IFK Kalmars kantspel med ett annorlunda taktiskt drag.
– Vi spelade 5-3-2 istället för 4-4-2 som vi brukar och fick grepp om deras kantspel.

I andra halvlek fortsatte Växjö DFF att spela bra första kvarten och hade ett par chanser att definitivt avgöra matchen. Men den sista halvtimmen vaknade IFK Kalmar och börjar skapa chanser. Det resulterade till slut i att heta Amanda Fredriksson slog in reduceringen genom att skruva en hörna rakt i mål. Det var Fredrikssons femte mål på tre matcher och hon var ytterst nära att utöka den skörden, men så blev det inte.

Besvikelsen var stor i IFK Kalmar, samtidigt som glädjen var enorm i Växjö DFF. För första gången besegrade Växjö-laget, som är nykomling i Elitettan, IFK Kalmar.
I tabellen är situationen fortfarande den att IFK Kalmar ligger på fjärde plats. Växjö tog ett steg upp till nionde plats, men viktigare var nog att man ökade avståndet till nedflyttningsstrecket och nu har fyra poängs marginal dit.
Men viktigast av allt var säkert att man äntligen vann över IFK Kalmar…

Text; Joakim Carlsson