Damfotboll.com´s minnesbubbla "2014"

Damfotboll.com´s minnesbubbla "2014"

2014 blev ett lite tragiskt år för svensk damfotboll när Tyresö FF AB gick i konkurs med miljonskulder. Svenska mästarinnorna genomgick nytt namnbyte från LdB FC till FC Rosengård och vann nytt SM-guld och lagkapten Therese Sjögran passerade 200 landskamper.

Förlusten om tredjeplatsen i Algarve cup hade inte varit mycket att säga om, om det inte varit mot Island. Det var snudd på pinsamt. 2-0 mot Danmark och 1-0 mot USA i gruppspelet var bra och förlusten på straff mot Japan inte mycket att säga om. Men det var mycket som inte stämde framåt. USAs förlust var för övrigt den första under Pia Sundhages efterträdare Tom Sermannis tid.

Viktigare matcher stod för dörren nämligen VM-kval mot Nordirland som besegrades både hemma och borta. Skottland lyckades visserligen spräcka Sveriges nolla men mot Färöarna nollade Hedvig Lindahl på nytt.
I träningslandskampen borta mot England fick svenskorna tecken på sin dödlighet och förlorade med hela 0-4.
I VM-kvalmatcherna mot Polen och Bosnien Herzegovina var ordningen återställd och det blev klara segrar ed 4-0 respektive 3-0. Avslutningen mot Skottland blev 2-0 och därmed var biljetten till VM i Kanada i hamn.
En landskamp i Örebro avslutade säsongen på hemmaplan. Sverige förlorade med 1-2 men det svenska målet var Lotta Schelins 73:e och därmed tog hon ledningen i damlandslagets skytteliga. På Fotbollsgalan fick Lotta mottaga Diamantbollen för fjärde gången i rad. Therese Sjögren hyllades i Örebro för sin 200:e landskamp.

Sista landskamperna 2014 spelade Sverige i Kalifornien mot Kanada som var där i samma ärende, nämligen att svetsa ihop ett VM-lag. Kanada vann första mötet mot Sverige och det andra slutade 1-1.

LdB FC heter från och med 2014 FC Rosengård och är lika framgångsrikt, dock inte UEFA Women´s Champions League det aldrig verkar bli mer än kvartsfinal. Varje gång råkar man på ett blivande finallag, den här gången VfL Wolfsburg som vann både hemma och borta.

Tyresö gick hela vägen till final men förlorade med 3-4 mot just Wolfsburg. Vad värre var - den allsvenska platsen, och spelarna.
Tyresö FF AB gick i konkurs med miljonskulder. Laget uteslöts och alla resultat raderades från sluttabellen som bara kom att innehålla 11 lag med FC Rosengård överst och klassiska Jitex sist utan en enda poäng - men fullföljande till the bitter end.

Svenska cupen fick ett helt otippat finallag, Kristianstads DFF som dock fick ge sig med 1-2 mot Linköpings FC som hade hemmaplan.

Cup Kommunal-finalen i Halmstad blev en 5-1:a för Skåne mot Stockholm.