Damfotboll.com´s minnesbubbla "2015"

Damfotboll.com´s minnesbubbla "2015"

Sveriges F19-landslag spelade närmast bragdmässigt när man vann EM-finalen mot Spanien med 3-1 och samtidigt ordnade en plats i VM-slutspelet som avgörs i november i den något omstridda slutspelsplatsen Papua Nya Guinea. Damlandslagets brons i VM 2011 i väntade VM i Kanada som blev allt annat än en succé.

För första gången var VM utökat till 24 lag och då borde gruppspelet sett med en utomstående svensks ögon vara en transportsträcka till åttondelsfinal?
Sverige bokstavligen kryssade sig igenom gruppen genom att spela oavgjort mot i tur och ordning Nigeria, USA och Australien och slutade trea. Det innebar att man måste förlita sig på att Brasilien slog Costa Rica i sin grupp och så skedde för att bli en av de bästa treorna att gå vidare. Damfotboll.coms utsände Fredrik Hasselgren kryssade mellan VM-städerna i världens till ytan näst största land.

Åttondelsfinalmotståndare för Sverige blev då Tyskland och då var det kört, 1-4 och hemresa. Men i Algarve cup fann Sverige över Tyskland med 4-2 efter att han vänt tvåmålsunderläge i gruppspelet men förlorade tredjeplats-matchen med 1-2.

Men stora mästerskap ritar nästan alltid om kartan. För Tyskland gällde att ta revansch för missade medaljer i sitt hemma-VM. Först efter straffar besegrades Frankrike i kvartsfinal. Tyskland skulle få nöja sig med att spela om brons genom 0-2-förlusten i semi mot USA. Bronset vanns mot turneringens stora överraskning England som nu tagit avgörandet steg in i världseliten. Tyskland vann på en straff i förlängningen.
Finalen blev en repris av VM 2011, det vill säga mellan USA och Japan, men här gången återställdes vad som de flesta betecknar som ordningen att USA vann - klart dessutom med 5-2.

I de tre uppladdningsmatcherna inför VM förlorade Sverige med 1-3 hemma mot Schweiz och spelade 3-3 mot Danmark samt genrepet på plats i Kanada med 1-2 mot Holland.
Och nu känns det som att cirkeln är sluten genom att Sverige slog Polen med 3-0 hemma i det EM-kval som just nu pågår.

Om det varit litet dystert i styckena ovan finns att glädja sig över F19-landslaget. Den här gången gick EM-slutspelet i Israel och Sverige kom åter att spela final mot Spanien. Det blev 3-1 och genombrottet för Stina Blackstenius som gjorde två av målen. Ej att förglömma "guldmakaren" mångårige förbundskapten Calle Barrling.

På Fotbollsgalan bröt Hedvig Lindahl Lotta Schelins svit av Diamantbollar.

I UEFA Women´s Champions League tog det som vanligt stopp för svensklagen i kvartsfinal, för FC Rosengård mot VfL Wolfsburg i två oavgjorda matcher, men tyskorna gjorde fler bortamål. Linköpings FC förlorade 0-1 hemma och spelade 1-1 borta mot Bröndby.

Damallsvenskan blev spännande i slutomgångarna när FC Rosengårds stora försprång från våren åts upp av - Eskilstuna United, som under sin andra säsong i Damallsvenskan i högsta grad blandat sig i guldstriden. Men när det som mest behövdes spelade FC Rosengård säsongens bästa match då man vann med hela 5-0 mot Linköping inför hela 4 225 jublande hemmafans på Malmö IP och säkrade ett nytt SM-guld. En poäng före Eskilstuna som lade beslag på andraplatsen.

Tess Olofsson blev vald till Årets Domare och fick pris på Fotbollsgalan. Tess startade sin karriär som målvakt i Malmö FF Dam och flicklandslaget men började också döma redan som 14-åring,. Hon blev allsvensk domare 2012 och FIFA-domare 2015.

Då vi i rask takt snabbspolat igenom tio år här på damfotboll.com. Vi har summerat en kort tid men har mycket mer att berätta sett ur ett historiskt perspektiv.

Historien om Damfotboll.com startade igång år 2000 men ännu tidigare startade tidningen Nya Mål (1987) som 2008 blev Fotbollsmagasinet Marta. 30-år av damfotbollens utveckling som finns väl dokumenterat och där man kan hitta guldkorn som mycket väl har bärighet in i dagens fotboll.