Rosengård tillbaka med besked

Formsvackan är över, bristen i framgångsformeln undanröjd. För stunden eller för resten av säsongen återstår att se, FC Rosengårds plan med omväxlande omställningar och slipade passningsval fungerade prickfritt till 5-0 mot Kopparbergs/Göteborg FC.

– Skönt att få lite revansch, vi vänder efter en tung match och höjer varandra, sade Lotta Schelin.

Veckans storstjärna utanför planen från start i Jack Majgaard Jensens rotation blev Anja Mittag, bland totalt fyra ändringar från Eskilstunamatchen.

Tränaren plockade däremot in Lotta Schelin i förstaelvan. Att döma av inspirationen och frenesin i åttans löpningar gjorde hon allt för att slippa börja på bänken igen.
– Det var bara att ösa framåt och peta in den i slutet, log hon.

För att undvika gisslet under den första delen av säsongen, tidiga baklängesmål gjorde Rosengård slag i saken och agerade distinkt direkt.
– Att hålla nollan värderar vi högt, sade Jack Majgaard Jensen

Uppspel via mittfältet, nästa passning till en spelare med fart fick bortaförsvaret i gungning, men de rappa avsluten hamnade till att börja med i händerna på Jennifer Falk i KGFC:s mål.

Keepern var fortsatt välplacerad på mycket av det hemmalaget ägnade sig åt, inlägg och nick när ytterbacken Ali Riley följt med upp och friläge för Schelin som lämnade backarna bakom sig på väg in i boxen.

Gästerna bjöd blott på sällsynta, korta framstötar - Pauline Hammarlund med utmärkt facit på ett mål per match hittills var väl påpassad men fick ändå Erin McLeod till ett marknära ingripande i sin första match på över ett år.

McLeod hade inga svårigheter att freda målet, Falk fick stryka flagg efter 37 minuter. Ingen skugga över målvakten, efter undanboxningen på Lieke Martens frispark var hon ute ur position och utan försvarshjälp för att hindra Sanne Troelsgaards retur.

Nästa mål kom efter att bortalaget faktiskt fått fast bollen på offensiv planhalva, frisparksförsöket blev dock uddlöst och Lotta Schelin sprang in säkert in Ella Masars långboll.

Med fyra år sedan senaste segern i storstadsmötet och 0-2-underläge i paus var utsikterna till en vändning redan begränsad, efter ett tredje hemmamål med Masar som avsändare var KGFC ett slaget lag.
– Rullgardinen går ner ner. Vi har ett orutinerat lag, det skiljer 70 år mellan startelvorna så vi behöver all hjälp. Istället straffas vi direkt i andra och orkar inte, sade Stefan Rehn och fick medhåll av lagkaptenen Elin Rubensson.

Förutom rutinen, vad hindrar er från att hota topplagen just nu?
– Just idag handlar mycket om maxlöpningar, vi blir stillastående stora delar av matchen.

En lycklig eftermiddag i familjen Masar McLeod fullbordades med fler Ella-mål, Rosengårds fjärde för dagen och hennes femte för säsongen och Erin-nolla efter hennes långa skadeuppehåll.
– Hon har behov av att spela. Zecira (Musovic) var inblandad i några mål senast, för att bryta den spiralen passade det också bra, sade Majgaard Jensen om målvaktsbytet som lär gälla även nästa gång.

– Vi byter inte efter en match, arbetar i perioder som vi alltid har gjort.

Slutfasen med inhoppet som underströk att Anja Mittags bänkning saknade skadekoppling och Lina Nilsson tillbaka efter ett par matchers frånvaro andades mer framtidstro hos Rosengård. 5-0 kom också genom Lieke Martens.

Damallsvenskan 7 maj
FC Rosengård - Kopparbergs/Göteborg FC 5-0 (2-0)
(Troelsgaard, Schelin, Masar 2, Martens)
Hammarby IF - Piteå IF 0-1 (0-1)
(Löfqvist)