Femte raka för Linköping

Tillbaka i serieledning efter en bortamatch som tidigare vållat stora problem. Linköpings FC lade statistiken åt sidan och sprang ner KIF Örebro till seger 4-1 på Behrn Arena.

Örebro kom till spel med samma fembackslinje som senast. Däremot hade hemmalaget roterat sina spelarresurser så att Lisa Dahlkvist kunde återvända till mittfältet, med i huvudsak defensiva uppgifter till en början.

Uppställningen var väl anpassad för omställningar, den första framstöten ledde till hörna och skott i stolpen av Julia Spetsmark.

Ofrånkomligt passade matchbilden också Linköping som flyttade fokus från det centrala mittfältet, började sikta in sig och drev på i djupledslöpningar längs kanten.

Där forcerade Jessica Samuelsson fram med pondus, förarbetade fint med en blandning av lågt inlägg och skott som Emma Lennartsson kunde stöta in efter målvaktsretur.

Varje gång bortalaget utmanade och tog sig förbi i de stora ytorna kändes Örebro ängsligt och hamnade efter i duellspelet. Linköping var svårstoppat, passade och rörde sig exemplariskt i offensiven och utnyttjade bredden i sitt tryck.

Ytterligare mål hängde i luften och nådde nät när kvällens tre LFC-anfallare samarbetade och skar igenom försvaret. Lina Hurtig lade över bollen till Jessica Samuelsson som spelade fram Emmaliina Tulkki efter en dryg halvtimme.

Om Marija Banusic är mästarlagets spjutspets så här långt visade första halvleken på Behrn Arena att Linköping kan kombinera på andra sätt. Både Lennartsson och Tulkki spräckte sin nolla för året i anfall som rullade upp motståndaren och själva målen kändes logiska och välförtjänta.

Örebros taktik hade spelat ut sin roll och fembackslinjen kändes malplacerad för de nya förutsättningar, Michelle de Jongh in och fler spelare med framåt efter paus var givet för att kunna förändra någonting.

Sak samma, gästerna var vassare, rappare och förbättrade också effektiviteten på fasta situationer när Lina Hurtig nickade in sitt första mål i LFC-tröjan på hörna.

Ett tröstmål av Fanny Andersson, Janni Arnths straffmiss och Irma Helins debut för Linköping hamnade i marginalen till de stora linjerna.

Linköpings övertygande seger stannade vid 4-1 efter ytterligare ett fartfyllt anfall med Emmaliina Tullki som avslutare.

Inför toppmötet på söndag har regerande mästaren form, självförtroende och variation i speluppbyggnaden. Segerraden inför duellen med Rosengård liknar fjorårets, med skillnaden att många nyförvärv krävt mer förberedelsetid för att smälta samman. Hittills är det väl investerade timmar, Kim Björkegrens lagbygge vilar på 15 poäng och kontinuitet på många håll i centrallinjen.

Damallsvenskan 15 maj
KIF Örebro - Linköpings FC 1-4 (0-2)
(F. Andersson; Lennartsson, Tulkki 2, Hurtig)