Assi laddar för långdistansderby

Assi IF har startat med raketfart, är obesegrat inför prestigemötet med Umeå IK. Kalixlaget har en tydlig lokal förankring, lika stark hos dem som tagit sig över hela landet och fyra divisioner för att ta tillbaka sin plats.

– Jag har sökt utmaningen och fått den. Kul med en nystart när man är 23 år gammal, säger Emelie Helmvall.

Fotbollslivet leker för anfallaren Helmvall, fem egna mål till de sex segrar som tagit Assi till toppen av Elitettan. Det var annat när hon bar Assi-tröjan för fem år sedan.

Efter ett par allsvenska inhopp i Piteå IF 2011 testade hon Kalixlivet, slet med motivationen och flyttade hem till Luleå. Fotbollskarriären låg på is under mer än ett år, hon flyttade till Halmstad och läste idrottspsykologi.

Där återvände också glädjen till fotbollen, med Halmias division ett-lag och premiären 2016 för Halmstad BK:s damer.
– Jag var inte säker på om jag skulle spela, men det var en rolig grej och jag började igen. Vi hade för lätt för att det skulle bli något motstånd, säger hon om året i division 4.

Och det var där motivationen återvände?
– Jag kände under förra säsongen att jag ville träna mer än två dagar i veckan. När jag var klar med utbildningen dök det upp en möjlighet att spela i Assi.


Från division 4 till Elitettan över en vinter, det låter som att du haft en arbetsam försäsong?
– Från den dagen jag skrev kontrakt med Assi, visste jag att det skulle krävas mycket av mig själv. Jag hade personlig tränare, körde tio pass i veckan och ibland mer än det. Men det har varit värt det, säger Helmvall.

Du snittar nästan ett mål per match. Har du haft en liknande träffprocent tidigare?
– Jo, men inte på den här nivån. Det har släppt litegrann och det är viktigt för självförtroendet. Jag har jobbat mycket med hur jag sa sätta mig själv i bra situationer, gärna få bollen på djupet och jobba rättvänd mot felvända backar, säger hon och påpekar.

– Mot Hovås (Billdal) hade vi fem målskyttar på fem mål, det är viktigt för oss.

Norrbotten före Västerbotten
Punkterna där elitfotbollen drivs bäst i Norrland har flyttat längre norrut inom loppet av några år. Västerbotten satt tidigare med de bästa lagen (Sunnanå SK och Umeå IK). Nu är UIK:s allsvenska era över, Piteå IF har tagit över som medaljkandidat. En nivå ner befäster Assi Norrbottens försprång, just inför torsdagens duell.

En derbymatch - med 35 mils resväg.
– Det var otänkbart för några år sedan att vi skulle spela i samma serie som Umeå och ligga före i tabellen. Men vi underskattar verkligen inte dem, det gör vi inte med någon motståndare. Vi mötte dem under försäsongen och de har säkert tagit lika stora kliv som vi har gjort som lag.

Möjligen har någon motståndare fått sota för att man tagit för lätt på Assi, som har mer än en tillfällig formtopp i segerraden och sammanlagt 28 matcher utan förlust. Serien når snart halvvägs till hälften och nykomlingen börjar stöta på favoriterna framöver.
– Vi måste fokusera på att spela vårt spel oavsett, hög press istället för att backa hem, säger Helmvall som delar sin tid mellan Luleå och Kalix.

– Vi är fem spelare från Luleå, just därför är det inte jobbigt att pendla så mycket.

Övriga 16 i truppen har kortare väg till träning och matcharenan Risögrund. Utöver fyra proffs som anlänt tidigare år hämtas resurserna på nära håll.

Vad betyder den lokala profilen för laget?
– Det är jätteviktigt för framtiden, kul att vi har klarat oss så bra med spelarmaterialet. Vi jobbar stenhårt för varandra och har fått ihop det bra som lag, säger Emelie Helmvall.

Torsdag 15.00 Assi IF - Umeå IK

Assi IF:s målskyttar
Emelie Helmvall, 5
Fernanda Da Silva, 4
Elin Nilsson, 3
Emilia Lundqvist, 1
Erin Craig, 1
Indira Ilic, 1
Josefine Hansson, 1
Moa Öhman, 1
Paulina Hedquist, 1
Totalt: 18

Umeå IK:s målskyttar
Annina Wede, 3
Johanna Nyman, 1
Sara Nordin, 1
Totalt: 5