Finalrepris eller skrällchans i cupen?

Mycket talar för att pokalduellen mellan Linköpings FC och FC Rosengård upprepas för tredje året. I Svenska Cupens semifinaler finns dock två krafter som drar åt andra håll.
Johanna Rytting Kaneryds Djurgården tar sig an Linköping på söndag. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

– Vi är väldigt revanschsugna, vill ta med oss en bra prestation, säger Julia Roddar som åker till Malmö med Kvarnsvedens IK.

– Vi gjorde det jobbigt för Linköping förra gången, säger Johanna Rytting Kaneryd vars Djurgården tar emot LFC på Stockholms Stadion.

Rytting Kaneryd och Djurgården har i amatörens ögon spelat bra ibland och mindre bra andra stunder. När serien tar paus för cupspel har Stockholmslaget nyss kommit hem från 1-4 i baken mot Vittsjö.
– Nu är det nya tag. Vi vet hur vi ska straffa Linköping, bara vi kan vara noggranna, säger hon och tar fasta på den andra halvleken i torsdagsmatchen mot Vittsjö.

– Vi avslutar anfallen eller får med oss en fast situation och skapar någonting, fortsätter Rytting Kaneryd som avslutade 2016 med pris som årets genombrott på Fotbollsgalan och några alldeles för korta inhopp i U20-VM.

Bra marscherat av mittfältaren som tog utmaningen tidigt, flyttade till Stockholm som 15-åring (2012) och klev in i Tyresös träningsmiljö.
– Framförallt efter mitt förra år (med Djurgården, journ. anm.) känner jag att jag har blivit mig mer rutinerad, fått erfarenhet och många matcher, säger hon.

Efter Emilia Appelqvists skada spekulerades det om en möjlighet för 20-åringen att flytta in i mitten, i årets seriematcher har Rytting Kaneryd fortsatt i fjorårets ytterposition.
– Jag är kvar på kanten och har haft det lite tufft, känner att jag har mycket kvar att ge. Det är svårt när matchbilderna ser ut som de gör, jag försöker jobba mig in och få mycket boll på fötter. Om jag får mycket yta kan jag slå min motspelare en mot en eller söka mig in i mitten, det är svårt att få bollen felvänd.

Det är föga smickrande förlustsiffror – 1-6, 0-4 och 2-7 i tidigare möten som Kvarnsveden bär med sig till bortasemin mot Rosengård. Julia Roddar ser gärna att försvarsspelet fungerar bättre på söndag och öppnar för en överraskning.
– Kan vi få till ett tidigt mål och hålla tätt bättre bakåt är det inte omöjligt, vi vann ju på straffar i förra omgången, ler hon.

Mittfältaren nätade efter tre minuter i premiäromgången, då Rosengård hann hämta sig och mer därtill.

Sedan dess har Kvarnsveden balanserat bra, ligger nia i tabellen på samma placering som vid serieslutet 2016.
– Vi har en helt annan känsla i år, tror på oss själva och går in i matcherna med ett helt annat tankesätt. Jag är inte orolig, vi har haft mycket chanser och är spelförande i vissa matcher, säger Roddar.

Mot lag som Linköping och Rosengård ökar ändå stressen och felbesluten. Har ni också gjort taktiska misstag då?
– Det tror jag faktiskt, vi gör mycket mål men släpper in alldeles för mycket bakåt. Det som gäller är att vi håller ihop som lag, hanterar djupledsbollar och sköter snacket, fortsätter Roddar som själv fått fler defensiva uppgifter i sin mittfältsroll.

Ett nytt namn och ett nygammalt presenterar sig för Malmöpubliken, målvakten Jenny Wahlén har bytt reservplats mot fullt förtroende efter Lina Lundqvists knäskada.
– Väldigt ung och orädd, det kändes rätt redan under träningsveckan när hon kom in och vi är trygga med henne.

Michaela Hermansson gjorde comeback senast med tanke på skadeproblemen i backlinjen.
– Hon fick några minuter mot Eskilstuna och det var samma gamla ”Mickan” som förut, tuff och fortfarande med en bra vänsterfot, säger Roddar.

Söndag 16.00 Djurgårdens IF - Linköpings FC

Söndag 16.00 FC Rosengård - Kvarnsvedens IK

Lagens väg till semifinalen
FC Rosengård
omg. 2. 9-0 (b) mot Asarums IF
omg. 3. 1-0 (b) mot IF Limhamn Bunkeflo
omg. 4. 5-0 (h) mot Kopparbergs/Göteborg FC
kvartsfinal 1-0 (b) mot Piteå IF

Kvarnsvedens IK
omg. 2. 8-0 (b) mot Ornäs BK
omg. 3. 3-0 (b) mot Bele-Barkarby FF
omg. 4. 5-0 (b) mot Östersunds DFF
kvartsfinal 7-6 e. str. (b) mot Kristianstads DFF

Djurgårdens IF
omg. 2. 5-0 (b) mot Tierps IF
omg. 3. 6-0 (b) mot IF Brommapojkarna
omg. 4. 12-1 (b) mot Bollstanäs SK
kvartsfinal 2-0 (b) mot Mallbackens IF

Linköpings FC
omg. 2. 14-0 (b) mot Smedby AIS
omg. 3. 7-0 (b) mot IFK Nyköping
omg. 4. 4-0 (b) mot Växjö DFF
kvartsfinal 3-0 (h) mot KIF Örebro