FC Rosengård ohotat till finalrepris

I seriespelet åker FC Rosengård på de mest oväntade poängtapp. Svenska Cupen är en annan historia, efter 6-0 hemma mot Kvarnsvedens IK väntar den tredje raka finalen för titelhållaren.
Anja Mittag fick bra utdelning mot Kvarnsveden. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

– Vi vann inte cupen förut, nu kan vi göra det två år i rad. Det vore en bra bedrift, sade Jack Majgaard Jensen.

Med tanke på det täta allsvenska schemat, inräknat att resultaten med jämna mellanrum går laget emot gjorde Majgaard Jensen en ändring per lagdel och inkluderade spelare som stått utanför startelvan i cupsemin.

Zecira Musovic fick förtroende i mål, Ebba Wieder på mittfältet. Anja Mittag spelade från start till mål och förbättrade självförtroendet som tvåmålsskytt.
– Det kommer. Ibland gör man bra saker och ibland mindre bra, det handlar om att få till det enkla i spelet och lära känna de andra. Inget kommer gratis, men börjar det gå bra kan det fortsätta så, sade den tyska återvändaren som haft en diffus form och börjat flera seriematcher på bänken.

För 17-åriga vänsterbacken Ida Lyberg var det tävlingsdebut med Rosengårds A-lag.

Hon fick uppleva en händelserik uppgörelse, inte nödvändigtvis så chansrik till en början men med situationer som uppstod, spelövertag och löplägen.

Som gjort för en sansad halvtidsanalys, med påpekanden av förtjänster och brister av experter i en studio om nu matchen hade varit TV-sänd.

Kvarnsveden hade alldeles tydligt gjort långresan för att profilera sig med eget spel och resurserna långt över mittlinjen. Elin Danielsson var vass bollfördelare och Lara Ivanusa duellstark i många sevärda närkamper med Ella Masar.

Dessutom opererade Tabitha Chawinga alltid nära Rosengårds mittbacksduo - utmanade, vann ytor och skapade lägen för sig själv inne i boxen. Hade avsluten haft samma klass som hennes banbrytande framstormningar vore 0-1 logiskt.
– Hon behöver lite chanser, med hundra procent hade hon varit skyhög ledare i skytteligan. Men hon skapar lägena själv, då får man ta en hög felprocent, sade tränaren Jonas Björkegren.

Nu hämtade sig Rosengård från en rätt blek start, fick upp tempot och siktade in sig på ett anfallsspel med få touch.

Anja Mittag borde ha gett hemmalaget ledning med en alltför lös träff mot öppet mål, i en halvlek med irrationella varianter och tvära kast kom 1-0 istället genom självmål.

Mittag låg också bakom inspelet som Melissa Hasanbegovic närmast var tvungen att bryta med motståndare bakom sig. Dessvärre fick hon nätkänning genom sitt ingripande efter 33 minuter.

Efter paus förstärkte Rosengård sitt grepp, Sanne Troelsgaard hittade Anja Mittag i röran av spelare i straffområdet när halvleken bara var 40 sekunder gammal.

Troelsgaard fortsatte skicka inlägg, nästa till en mötande Ella Masar och 3-0 efter 49 minuter.

Lotta Schelin fyllde på med fyran och matchen liknade allt mer tidigare möten där Rosengård lämnade Kvarnsveden långt bakom sig i målprotokollet.
– Det skulle kanske varit kryss halvvägs, och vi tänkte skicka upp mittbackarna när de droppar med Schelin eller Mittag. Då hittar Rosengård istället luckorna på kanten och det såg ut som i seriematchen, sade Jonas Björkegren.

I siffrorna syns bara 90 minuter där det rann iväg, Lieke Martens kom in och satte ytterligare två bollar, varav en på straff. Rosengård får sällskap av Linköpings FC i finalen som spelas den 27 augusti, i Linköping.

Svenska Cupen, semifinaler 28 maj
Djurgårdens IF - Linköpings FC 0-2 (0-1)
(Banusic, Almqvist)
FC Rosengård - Kvarnsvedens IK 6-0 (1-0)
(självmål, Mittag, Masar, Schelin, Martens 2)

Text: Fredrik Hasselgren
Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån