Emma Holmgren: "Kommer in i det mer och mer"

De senaste två åren har Emma Holmgren varit förstavalet mellan stolparna när Sveriges U-landslag spelat mästerskap. Under 2017 lägger hon fokus på att få allsvensk stabilitet med Hammarby, landslagsuppdragen fortsätter ändå att dyka upp.
Emma Holmgren gör det allt bättre för Hammarby. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån.

– Det är alltid lärorika veckor, man får spela bra matcher med bra tempo, säger hon inför samlingen med U23 i Värmland.

England, Norge och USA väntar när den äldsta åldersbestämda blågula upplagan laddar för fyrnationsturneringen. Till stora delar är det en trupp med namn från förra årets U20-VM som klivit över tröskeln, inte bara i landslagssammanhang.

Emma Holmgren har lämnat Sirius i Elitettan, gjorde damallsvensk debut i april. En gedigen målvaktsinsats med flera kvalificerade räddningar, om det inte varit för en förlupen boll från Eskilstuna som hon borde blockerat.
– Ett ganska grovt misstag och jag skämdes mycket. Man får bara släppa det, jag vet ju vad jag kan. Det var bara tråkigt att det hände i premiären, säger hon.

Några omgångar senare var keepern på nytt i centrum efter en match med 1-0 på tavlan. Hammarby vann över Rosengård, Holmgren nollade storlagets stjärnor.
– Jätteskönt att vi tog vår första trepoängare där. För egen del gav det absolut mycket, det är alltid skönt att göra bra matcher. I slutet fick jag också göra en skön och viktigt räddning och gick framåt efter det.

Var står du efter åtta omgångar?
– Jag kommer in i det mer och mer, både i laget och personligt. Tempot är den stora skillnaden, här finns fler skickliga spelare och man behöver ta snabbare beslut. Sen gäller det att vara tuff och beslutsam, men det är samma på alla nivåer.

I den inte helt pålitliga statistiken visar Holmgrens siffror ändå att hon haft att göra i seriematcherna. Näst fler räddningar, 47 stycken. Hammarbys nyförvärv stoppar 80 procent av skotten.
– Visst, det är kul att få mycket att göra men backarna gör också ett bra jobb och stoppar många avslut, säger hon ödmjukt.

De två andra målvakterna som gör Holmgren sällskap till Karlstad, Mallbacken och Säffle kommer båda från allsvenska topplag.

Britta Elsert Gynning som började sin allsvenska karriär i AIK konkurrerar dock med Emelie Lundberg i Eskilstuna, Matilda Haglund har också svårt att komma till bakom Caisa Andersson i Linköping.

Emma Holmgren har en säkrare plats i vardagen och dessutom mästerskapsrutin – från U19-EM och guldet i Israel plus U20-VM och den långväga resan till Papua Nya Guinea.
– Att spela mästerskap är riktigt roligt och det är förstås ännu roligare att vinna, man lär sig massvis på och utanför planen.

Nästa mästerskap, när det blir aktuellt får Holmgren isåfall göra med A-landslaget. Nålsögat är ännu mindre, fortsätter 20-åringen samla allsvenska matcher och räddningar bör intresset öka också där.

Först gäller en vecka i Värmland med ytterligare tillfällen att bygga på den internationella erfarenheten.

Tisdag 18.00 Sverige - England, spelas i Säffle

Fredag 18.00 Norge - Sverige, spelas i Karlstad

Måndag 12 juni 18.00 Sverige - USA, spelas i Mallbacken