Elin Nyman: "Har kommit in i ett bättre flow"

Har det vänt för Mallbackens IF? Poäng i de tre senaste matcherna, en seger får gärna bli fler. Precis som målen, menar Elin Nyman. "Vi har kommit in i ett bättre flow, är lite mer på G" säger hon.

Under 2015 och 2016 gjorde Mallbacken 38 mål, 19 per år i Damallsvenskan. När laget samlades för vinterträning och spel i Elitettan hade namnen bakom 35 av fullträffarna försvunnit åt alla håll.

Samtliga fjorårets målskyttar är numera i andra klubbar, inte undra på att nya samarbeten stått högt på träningslistan sedan dess.
– Det har tagit längre tid än vanligt att spela ihop oss, men det har ju sin naturliga förklaring. Vi har försökt jobba mycket med vårt anfallsspelet, tufft och bra försvar har varit vårt signum. Klart att vi vill ha lite mer bollinnehav på offensiv planhalva, det jobbar vi med varje dag och det har blivit lite fler mål på slutet.

Efter fem omgångar hade det gröna laget bara fått in bollen två gånger.

Hur ser planen ut, vad ska ni göra i anfallen?
– Vi har ju värvat en forward från Vittsjö, (Nkem) Ezurike som är stor och har bra fysik. Vi vill hitta henne i boxen eller så att hon kan vända upp igen. Sen behöver vi andra ta löpningar bakifrån och bidra där framme, säger yttermittfältaren som är en av de historiska målskyttarna och nätade två gånger under 2015.

När Mallbacken klev ner valde hon att stanna för en tredje säsong.
– Jag har spelat många säsonger i Elitettan, när vi åkte ur kände jag fortfarande att fotboll är riktigt roligt. Jag har mitt heltidsjobb i Karlstad och kommer att bli kvar här.

Hur kan du bidra framåt?
– Ingen kan gömma sig, jag försöker komma in i banan och gå i djupled och överbelasta. Sen spelar det ingen roll vem som gör målen, fortsätter Nyman.

Under de tre senaste matcherna, en klar antydan till vändning har hon bidragit med ett synnerligen viktigt mål. Men allt började med en urladdning mot Östersund.
– En härlig match på hemmaplan där vi var ett helt nytt lag och visade att det är vår borg. Vi vann med 2-0 och det var inte orättvist, det kunde blivit 5-0 och vi skapade mycket chanser när vi hittade varandra i vårt anfallsspel.

I omgången därefter, borta mot Uppsala fick du en avgörande roll med kvittering (2-2) på tilläggstid?
– Uppsala var riktigt duktiga och vi var nöjda med en poäng. Båda lagen hade farliga lägen och det är ett tufft lag att möta.

Senast ställde ni upp mot Assi och överraskade sett till tabellen?
– De är ett konstgräslag och hämmades säkert på vårt gräs. Matchen var ett ställningskrig med tufft spel, jag tycker ändå att den matchen gav mersmak för oss med en skön poäng.

Där står Mallbacken just nu, med fem poäng och en seger på åtta matcher. Och en hemmaplan som ärligt talat verkar må bra av att vila när Värmlandslaget, enligt schemat, åker till Alingsås och möter Holmalunds AIF.

U23-landskampen som skulle spelats på Strandvallen på måndag är flyttad till Sunne.
– Den (planen) kommer nog att ta sig mer till sommaren. Man behöver tänka på hur bollen studsar och beter sig, lite vad som helst kan hända, säger Nyman om Strandvallen.

Vi har nämnt att många nya spelare kommit i år, hur behåller ni lagkänslan?
– När det kommer nya fasas de in i samma stämning. Det är speciellt med Mallbacken, finns inte så många sådana klubbar och häftiga landsbygdslag.

Vad kan man satsa på för att hålla traditionen levande?
– I den här serien är det långa bortaresor och pengar går åt till arenakrav. Men är det rimligt att ställa samma krav på en Stockholmsarena som en tre mil norr om Sunne. Det motarbetar klubbarnas existens och gör det tuffare att vara krav, där behövs förståelse.

Lördag 15.00 Holmalunds IF - Mallbackens IF

Mallbackens målskyttar under 2017
Nkemjika Ezurike, 2 mål
Amanda Hellstrand, Olivia Holm, Elin Nyman, Hedvig Pettersson alla 1 mål.

Mallbackens målskyttar 2015/2016
(ny klubb) kvar i Mallbacken
Zoe Ness (Durham), 8 mål
Madelen Janogy (Piteå), 7 mål
Mimmi Larsson (Eskilstuna), 5 mål
Antonia Göransson (Kolbotn), 3 mål
Julia Karlernäs (Piteå), 3 mål
Clara Alm (slutat), 2 mål
Tameka Butt (Klepp), 2 mål
Elin Nyman, 2 mål
Sofie Ahlberg (Ämtervik), Sarah Bergman (Eskilstuna), Frida Broström, Tessa Florio (slutat), Anna Green (Reading), Maruschka Waldes (Twente) alla 1 mål