Historien väcker fler frågor

Linköpings succéspelare Marija Banusic kommer inte att spela EM. Det är ett "nej tack" till reservplatsen i OS som står i vägen ett år senare. Olyckligt och dumt? Ja, från landslagsledningens sida.

Äntligen!
Comeback. Jag vet inte hur alla lirare med korsbandsskadad känner när de snörar på sig skorna igen efter månader av rehab, men jag inbillar mig att det här är lite samma känsla. Nedtaget några kilo gissningsvis, korsbandsskador är ju ändock korsbandsskador.

Nåväl, damfotboll.com är tillbaka. Vi har smygstartat lite under de inledande veckorna av Damallsvenskan. Nu är vi ganska nära full produktion.
Den damallsvenska starten har inspirerat. Att Linköping, med nytt anfall och ny tränare, fungerar så pass bra redan, och har sprungit ifrån favoriten Rosengård, överraskar.
Och seriens jämnhet. En bra dag kan alla faktiskt slå alla. Äntligen har vi tragglat den klyschan tillräckligt för att den ska bli sann. Fråga bara Hammarby och Rosengård, och nykomlingarna LB07.

Och EM väntar runt hörnet. Och där i krokarna, mellan jakten på mål och en succéspelare under vårsäsongen i Linköping, trillar vi över comebackperiodens första avslöjande. Vi ställde oss gemensamt, som många andra under våren, frågan varför Marija Banusic inte får plats i den blågula truppen. Vi fann en gammal fejd och en mycket liten chans för Banusic att slå sig in i gruppen som åker till Holland.

Ungefär samtidigt som jag twittrar om att det vore tjänstefel att inte ta med Marija Banusic till EM samtalar kollegan med assisterande förbundskaptenen Lilie Persson om nämnda succéspelare. Persson får frågan om Banusic och nämner att i Sverige gör man allt för laget. Banusic har inte gjort det. Hon har själv tackat nej.
Samtidigt trillar tipset in om en läkarundersökning EM-aktuella spelare kallas till under våren. Man skulle kunna kalla det en bruttouttagning. 40-50 spelare får en kallelse. Får du ingen kallelse är EM-chansen inte helt borta, men det är knappast troligt att du kommer med till mästerskapet. En källa berättar för oss att Banusic inte fått någon kallelse.

Och det är här, om inte tidigare, som det går att lägga ihop ett och ett. Succéspelaren Banusic, som vi har skrikit om att hon ska in i blågult hela våren, kommer nog inte att spela EM.
Vi hade nog börjat förstå det redan. Men jag personligen levde i någon fantasibubbla av att "nästa gång är hon med, nästa gång fattar Pia. Hon vill bara stressa Banusic lite nu, få henne att vässa formen ännu mer - till EM kan hon ju inte dissa henne!". Men nej.

Och ja. Jag tycker att Banusic ska vara med i en EM-trupp. motivet bakom denna petning är tvivelaktigt. Banusic tackade, så vitt jag förstått det, nej till att vara reserv under OS. Reserv till en position hon inte är van vid. Vem hade inte valt att stanna hemma och vässa formen inför hösten i Eskilstuna och klubbens första Europaspel någonsin istället?
Jag tycker att det är märkligt om landslagsledningen verkligen fortfarande håller detta emot Banusic. Hon är en ung talangfull spelare med oerhörd potential som är stark på ett helt annan sätt än Lotta Schelin och avslutar som Lisa Dahlkvist, fast oftare och därmed bättre. Dessutom är hon teknisk. Det måste finnas utrymme för en sådan spelare, och man måste kunna lösa situationer som uppstår. Sundhage har löst värre situationer förr. Steppa upp nu.

Vad är det som händer här egentligen? Varför kommer inte vårens succéspelare i Linköping att följa med den blågula truppen till Holland?

Det är frågor som vi ställde, och fortfarande ställer. Vi hoppas att vi gett en del svar. Vi vet att vi gett upphov till fler frågor.
Vi ställde frågorna till huvudpersonen själv, Marija Banusic. Banusic svarade inte.
Senare fick vi ett mejl från en anhörig till Banusic som inte gillade storyn och hur vi gick tillväga. Han tyckte inte alls att damfotboll.com var bra och han tycker att vi står på landslagets sida.

Det stämmer såklart inte. Vi är inte landslagets språkrör. Åh, den som ändå vore det! Djävlar i mej vad kul vi, ni och världen skulle ha. Jag skulle ändra så mycket kring landslaget. Jag skulle öppna alla dörrar och bjuda in världen. Och Marija Banusic. Banusic till EM tack!

Med det sagt, låt oss ta en kopp te och ladda för våravslutningen av damallsvenskan och kampen om EM-platserna, låt oss hoppas att Marija Banusic lägger vantarna på en av dem. Det borde ni ändå kunna lösa.