Moa Mattsson: "Absolut en positiv förändring"

Hon har gjort ett par utflykter i när och fjärran. Ändå är få så Uppsala-förknippade som kulturbäraren Moa Mattsson. Nybildade IK Uppsala Fotboll är hennes fjärde elitklubb i universitetsstaden.

– Här har vi ett gemensamt mål för hela organisationen, säger hon.

Gemensam nämnare för hennes tidigare lag i Uppsala med omnejd är att de förr eller senare stött på diverse problem.

Bälinge IF rörde om i Damallsvenskan några år, 2008 var nedflyttningen ett faktum och elitsatsningen över. Danmarks IF testade Norrettan men drog sig ur 2011 och lät farmarlaget gå upp i IK Sirius verksamhet.

De blåsvarta nådde viss sportslig framgång, kvalplats uppåt och några fina placeringar under åren som följde.

När herrlaget blev allsvenskt räckte inte paraplyet för att täcka pengaflödet hos två sektioner, damverksamheten fick söka egna vägar i höstas – och blev Uppsala Fotboll.
– Det är absolut en positiv förändring, med ny energi i en ny förening som kan göra det bästa möjliga utifrån våra förutsättningar, säger Mattsson.

Du har varit med om flera omstarter, vad talar för att det håller den här gången?
– Jag vill inte jämföra med det som varit tidigare, men nu är vårt lag och F19 den enda verksamheten och det kan bli bra med stort fokus. Vi har fått in sponsorer och fått en positiv start.

Och publiksidan?
– Bättre än förra året iallafall. Styrelsen har gjort det bästa som går, Lötens IP är egentligen en träningsanläggning men det finns väl planer på att bygga om med tiden. Från 2019 ska Studenternas vara ombyggd och klar, då ska vi spela där igen.

Tog diskussion om tröjfärg
Mittfältaren Mattsson var först ut att sätta sitt namn på ett kontrakt med den nya föreningen.

Hur känner du att organisationen tar till vara åsikter från er spelare?
– Det är kort väg upp till styrelsen och de har varit tydliga med att vi är viktiga, så det är lättare att påverka. Under nystarten har vi till exempel fått tycka till om tröjfärger och vår logga.

Hur når man fram till ett sådant beslut?
– Vi hade ett möte med sponsorer och spelare och såg till att allas röster blev hörda. Sedan var det en reklambyrå inblandad, jag tycker att resultatet blev bra.

Kan du beskriva färgen?
– Det är inte det lättaste, men hallonröd fångar det bra.

Sportsligt sett bär satsningen med vissa frågetecken. Sista plats i mittenskiktet, nia med tolv poäng och en match mindre spelad sedan laget stod över den förra matchhelgen.
– Jag tror att de här två veckorna varit viktiga för att få tillbaka självförtroende. Vi har haft otur med skador, två korsband innan seriestarten och många små skador så vi behöver få tillbaka spelare, säger Mattsson.

– Det positiva är att vi spelat fin fotboll mestadels, har en bra grund att falla tillbaka på i vårt passningsspel. Men vi har haft lite svårt att stänga matcher.

Två raka 2-0-ledningar har försvunnit. Ena gången till oavgjort och tunga 2-3 senast.
– Herregud, påminn mig inte, säger lagkaptenen.

Hon gör en jubileumssäsong, tionde året i elitfotbollen.
– Med ett ungt lag i år försöker jag ta stort ansvar, på och utanför planen. Men min egen prestation blir mindre och mindre viktig, det laget presterar spelar större roll.

Nästa match är tabelltrean IFK Kalmar borta, hur ska ni lyckas där?
– Det är en av de svåraste matcherna, de är otroligt svårslagna på Gröndal. Men vi har förhoppningar om en bättre spelad match, inte så tufft och fysiskt som det brukar bli.

Nyss hemkommen från den senaste landslagssamlingen passerar namnen på några förmågor från Uppland förbi undertecknad. Fanny Andersson, Nathalie Björn och Linda Sembrant är bara några exempel. De började karriären i Uppsala - och lämnade i ung ålder.
– Det kommer fram många bra spelare i regionen, i dagsläget försvinner de till andra klubbar. Med en bra organisation kan vi ta vara på dem bättre, säger Moa Mattsson.

– Nu finns här ett bra fotbollsgymnasium också som gör förutsättningarna bättre. Målet på sikt är att bli ett allsvenskt lag igen, det har fattats sedan Bälinge åkte ut.

Lördag 15.00 IFK Kalmar - IK Uppsala Fotboll

Bästa Uppsalalag i seriesystemet sedan 2008
2008 Bälinge IF (Damallsvenskan) 12:e plats med 5 poäng - nedlagd elitverksamhet
2009 Danmarks IF (Norrettan) 3:e plats med 42 poäng
2010 Danmarks IF (Norrettan) 5:e plats med 35 poäng
drog sig ur före seriestarten, nybildat som
2011 Danmark-Sirius DFF (Div. 2 Östra Svealand) 1:a plats med 44 poäng
2012 IK Sirius (Norrettan) 2:a plats med 56 poäng
förlust i allsvenskt kval (0-1&0-1) mot Mallbacken
2013 IK Sirius (Elitettan) 3:e plats med 52 poäng
2014 IK Sirius (Elitettan) 7:e plats med 43 poäng
2015 IK Sirius (Elitettan) 6:e plats med 44 poäng
2016 IK Sirius (Elitettan) 4:e plats med 47 poäng
damsektionen bröt sig loss och bildade:
2017 Uppsala Fotboll (Elitettan) 9.e plats med 12 poäng