Amanda Edgren vill att Kristianstad ska röra på sig

Kristianstads DFF har kommit in i ett segerstim på hemmaplan och kan utöka sviten mot Eskilstuna United. Men det händer mer av vikt än seriespelet kring KDFF:s hemmaborg. Iallafall om man frågar Amanda Edgren.
Amanda Edgren mot Rosengårds Ella Masar. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Hand i hand med fotbollskarriären har mittfältaren gått en utbildning som hälsocoach med fysisk aktivitet i fokus.

Under 2015 var hon en av initativtagarna till projektet Kids in motion (KDFF-tränaren Elisabet Gunnarsdottir var en annan), som verkar för att barn och ungdomar kommer in i idrotten och möts i ett aktiv sammanhang.

Med Edgren som samordnande kraft är en grupp A-lagsspelare ute på skolor och i annan uppsökande verksamhet för att stötta spontanidrotten.
– Jag vet vad rörelse och fysisk aktivitet kan innebära, jag har själv tagit med mig mycket från det under min uppväxt. Både hälsomässigt och socialt kan det bli en positiv kombination och det hänger ihop i projektet, säger hon.

Varför behövs organiserad spontanidrott?
– Det finns uppbyggda miljöer överallt men ibland har barnen trots det svårt att använda ytorna. Vi vill visa hur det funkar, sen blir det ibland så att vissa grupper tar över platserna. Då är det viktigt att visa hur man kan använda fantasi och kreativitet för lite spontanidrott.

Efter regelbundna träffar varje vecka sedan förra året går satsningen vidare betydligt närmare KDFF:s närområde. På måndag blir Vilan med en spontanidrottsplats.

Amanda Edgren:
– Vi har en konstgräsruta med två mål för bollsporter, det finns basketkorgar och ett naturinspirerat utegym med hinderbana. En beachvolleyplan är anlagd och allt ringas in av löparbanor, säger hon om utbudet.

– Dessutom finns hängmattor och solstolar om man vill vila, säger projektledaren inför invigningen.

– Nu har vi varit på ett annat ställe i Kristianstad ett tag och har 40-50 barn per tillfälle. På Vilan får vi börja om lite, förhoppningsvis går det lite snabbare där.

Tredje raka mot serietrean?
Besökarna på söndagens seriematch kan ögna de färdiga möjligheterna. Och samtidigt ha en förhoppning att den senaste omgångens urladdning, 5-2 mot Kopparbergs/Göteborg är lika med fortsatt islossning framåt.
– Vi hade en del uddamålsförlusten mot lag högt upp i tabellen, trots bra spel har vi saknat det sista med skärpa i avsluten. Men nu har vi gjort målen och tagit två hemmasegrar, säger Edgren.

– Vi har jobbat bra med avslutsträning och det offensiva tänket.

Hur stor betydelse har det att nöta avslut på träningarna?
– Det betalar sig mentalt om inte annat, att göra mycket mål på träning ger positiva bilder.

Invändningen att Kristianstad alltid haft lätt för KGFC biter inte inför nästa hemmamatch, Eskilstuna United som halkat ner till tredje plats efter ett par 0-1-förluster. Ifjor vann United duellerna mot KDFF med samma siffror.
– De är spelskickliga, vassa framåt och vi hoppas kunna lösa det och sätta igång vårt passningsspel som senast, säger 23-åringen som kom till Kristianstad i jakt på mer speltid.

Edgren har verkligen blivit tillgodosedd i det avseendet. Det första året fick hon förvisso flytta runt en hel del på planen, numera är tillvaron fast som ytter och speltiden säkrad i varenda match.

Mot Eskilstuna lär hon göra sin 54:e raka seriematch, jobba längs kanten och söka sig till straffområdet med nickstyrkan som grund. Men Amanda Edgren är mer än stabil, har höjt högstanivån och blir sällan anonym på planen.
– Min känsla är att jag framförallt blivit jämnare i år, skönt att ha gjort lite mål också, säger hon.

Söndag 17.00 Kristianstads DFF - Eskilstuna United

Amanda Edgrens säsonger i Damallsvenskan
2011 (i Kopparbergs/Göteborg) 6 inhopp
2012 (i Kopparbergs/Göteborg) 1 match från start, 10 inhopp – 2 mål
2013 (i Kopparbergs/Göteborg) 3 matcher från start, 12 inhopp – 1 mål
2014 (i Kopparbergs/Göteborg) 1 match från start, 5 inhopp
2015 (i Kristianstad) 22 matcher från start – 4 mål
2016 (i Kristianstad) 22 matcher från start
2017 (i Kristianstad) 9 matcher från start – 4 mål

Spontanidrottsplatsen på Vilans IP invigs på måndag från 18.00