Nina Jakobsson: "Måste köra vår grej"

När spelschemat är tömt för sommaren byter flera i det röda laget spelarkläderna mot domardressen i den stora ungdomsturneringen på orten. Först blir Piteå IF:s säsongshalva bedömd i avslutningen mot FC Rosengård.
Nina Jakobsson och Piteå segerjublar gärna mot Rosengård. FOTO: K-G Z Fougstedt/Bildbyrån

– De är väldigt spelskickliga och vågar spela in på mitten. Vi måste köra vår grej, då är vi också bra, säger Nina Jakobsson.

Inför de sista matcherna innan sommaruppehållet har lagen på medaljplats radat upp sig på samma sätt som serien slutade 2016. Piteå ligger fyra, kommer att stanna kvar där oavsett resultat mot tvåan Rosengård.

Den nordligaste allsvenska utposten har siffror som tydligt skiljer sig från de övriga topplagen. Med sju insläppta mål är man bäst av alla, bland annat tack vare ett genomtänkt och ofta uppoffrande försvar och en fin vår från Hilda Carlén mellan stolparna.

Framåt snittar PIF ett mål per match, tio totalt förstärker bilden av att laget behöver mer tid än många andra för att sikta in sig.

Hotande lägen har PIF oftast gott om, till exempel vid 0-0 senast mot Örebro.
– Vi skapar några riktigt bra lägen för att vinna matchen men det gick inte riktigt vår väg. Det är det lilla sista som saknas.

Och en riktig målskytt?
– Det håller jag inte alls med om. Det är bara att nöta på så kommer belöningen förr eller senare. Vi gör ingenting individuellt, jobbar som ett lag så det ligger inte på någon enstaka spelare som ska göra mål.

Trots inslag av måltorka håller Piteås spelidé måttet. Hög press för att störa ända ner till motståndarnas backlinje ger osäkerhet och nervösa föraningar om det som väntar. Efter bollvinster ställer de rödklädda om snabbt med direkt spel och en förkärlek för precisa inlägg.
– Hög press är alltid kul. Visst, det är tufft att spela på det sättet men man märker på motståndaren att det gör dem lite oroliga.

Nina Jakobsson, yttermittfältare eller anfallare om det kniper, har en av inläggsfötterna som ger offensivt tryck. Hon avstår dock jämförelsen med den okrönta tillslagsdrottningen June Pedersen
– Hon har en magisk fot, det blir väldigt sällan fel på inlägg, frisparkar och hörnor. Man vet att det kommer bra bollar, hoppas att ta sig till bollen så att den kommer till en själv.

Nyförvärv leder interna skytteligan
Nyförvärvet Julia Karlernäs har dragit nytta av bollarna i luften till sina tre mål. Rätt plats vid rätt tillfälle efter krafttag i boxen utmärker ledaren i den interna skytteligan, med spelare från tio andra klubbar före sig i totalen.

Jakobsson skuggar med två fullträffar. Avgörande mål mot Vittsjö och Eskilstuna, där Piteå vann en meriterande bortaseger.
– Vi gör ofta bra matcher mot toppmotståndare, klart att vi har med oss det. Rosengård är ett bra lag, men vi kan inte ha för stor respekt. Vi var nära i cupen i våras och har varit nära fler gånger.

Piteå har aldrig slagit Rosengård, däremot spelat lika i tre av fyra seriematcher på hemmaplan. Fotbollsstaden och inte minst LF Arena livas upp när deltagarna i ungdomsturneringen Summer Games väller in.

Förmatchen som den här gången har bäring för den allsvenska toppstriden kan bli en publikfest.
– Det är mycket mer folk på stan och många unga gillar också att se på fotboll och är väldigt engagerade. Det känns som det gynnar oss, säger Nina Jakobsson.

Torsdag 19.00 Piteå IF - FC Rosengård

Tidigare möten
170318 Piteå - Rosengård 0-1 (Sv. Cupen)
161030 Piteå - Rosengård 1-1
160618 Piteå - Rosengård 1-2 (Sv. Cupen)
160504 Rosengård - Piteå 4-0
150830 Piteå - Rosengård 2-2
150503 Rosengård - Piteå 5-2
140816 Piteå - Rosengård 2-4
140702 Rosengård - Piteå 6-1
130909 Rosengård - Piteå 1-0
130423 Piteå - Rosengård 2-2