Lisa Dahlkvist mot ryktbar mästerskapsform

Straffspecialist och mentalt monster för målvakterna. Pålitlig bollbrytare i mitten med klipp i skottet. Lisa Dahlkvist är de stora matchernas spelare och närmar sig ännu en, även om premiären mot Tyskland saknar vinna och försvinna-känslan.
Lisa Dahlkvist igång på träningen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

– Ganska skönt att ha dem i början, vi har ingen press att vinna över dem. Men vi vill ha en bra känsla att vi gör en bra prestation tillsammans som lag, säger hon till damfotboll.com.

– Gör vi det kan vi säkert slå dem, det skulle vara pricken över i.

Lita på att Dahlkvist prickar sinnesstämningen när det drar ihop sig på allvar. Än så länge, fyra dagar från den svenska EM-starten letar hon efter andra detaljer som ska sitta och stämma för att vara i fas.
– Det var lite mer fart, lite mer spel på träningen idag. Det kändes som att man fick sträcka ut musklerna, säger hon.

– Man vill känna att man kan tempoväxla lite. Det var väldigt segt förra veckan och inte minst matchen mot Mexiko var man trög. Nu är det skönt att känna att man trycker på och det händer någonting.

Vad mer behöver du för att känna dig klar för match?
– Detaljer kring Tyskland, hur vi ska göra mot dem. Sådana saker som vi kommer att gå igenom och fundera kring för att försöka få in i ryggmärgen.

Lite fler fotbollsintresserade, lokalpress och förbipasserande kastade sina ögon på blågult under torsdagen i Zevenaar. Annars är varken det lilla samhället eller närliggande staden Arnhem något EM-näste.

Sverige tar sig till matchorten Breda på söndag, först då räknar Dahlkvist med att få feeling på riktigt och känna gemenskapen i mästerskapet.
– Det är en känsla man vill komma tillbaka till, att alla i laget är med och vill det här. Det spelar ingen roll om man sitter på bänken eller är på planen, alla ger allt och bara är grymt fokuserade, säger hon med en förhoppning om att allt faller på plats i skarpt läge.

– Det är svårt att gå in i det innan men när vi kommer till arenan kommer vi känna att det är dags, då hoppas jag att det blir mycket positivt och att vi springer för varandra. Även om vi slår ett felpass ska vi göra det lilla extra.

Klubbframtiden oklar - fortsätter i landslaget
I hemmamiljön har Dahlkvist gått igenom en poängtörstande vår. Under EM får hon också brottas med framtidsfunderingar med ett halvår kvar på kontraktet med KIF Örebro. Hon säger själv att tankarna får stå åt sidan för tillfället.
– Det är väl någonting som kommer sedan. Det har varit jobbigt med klubben när vi legat sist och det varit fullt fokus där och sedan gå till EM. Det finns alltid alternativ men det är jobbigt att lämna en klubb som är i knipa. De har ändå tagit tillbaka mig två gånger och man vill vara lojal och göra det just. Samtidigt är man fokuserad på sin egen situation, säger hon och lämnar en öppning för att gå utomlands.

– Det är inget som jag är främmande för.

En sak verkar säker, Dahlkvist ser inte den stundande turneringen som sitt landslagsstopp.
– Jag vill fortsätta, det är kul och fortfarande motiverande att vara med i landslaget. Sen blir det extra med en ny förbundskapten att se vad som händer och vad han har för filosofi.