Fridolina Rolfö mot klubbkamrater i EM-premiären

Tyskland blir ett allt tydligare mål, både på träningar och i diskussionerna blågula spelare emellan. Fridolina Rolfö som har sin vardag i den tyska klubbfotbollen har den första mästerskapsmatchen mot mardrömsmotståndaren i sikte.
Fridolina Rolfö har Tyskland i sikte. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

– Om vi ser historiskt sett har de ett försprång resultatmässigt. Men om vi ser till hur bra fotbollsspelare vi har i det här laget har vi alla möjligheter att vinna matchen, säger hon.

Pia Sundhage verkar ha bestämt sig om anfallsduon Lotta Schelin och Rolfö på topp. Så har de senaste matcherna fungerat till att börja med och dessutom ett otal pass under uppladdningen både i Göteborg och i Nederländerna.
– Det har fungerat bra, vi har inte spelat så mycket ihop men håller på och bygger någonting och har bra kommunikation, säger Rolfö om samarbetet.

Återstår att göra varandra så bra som möjligt från start i EM.
– En fördel kan vara att Lotta kan trycka ner deras backlinje och skapa yta bakom deras mittbackar. Jag kan öppna upp för henne genom att ha bollen framför deras backlinje. Hamnar vi två mot två tror har att vi har världens möjligheter att skapa chanser, säger Rolfö som också har den omvända bilden nära sig.

Med andra ord, hur Tyskland ser på att dra igång sin turnering mot Sverige.
– De som jag pratat med säger att de är rädda för vårt snabba spel, att vi ska komma mycket i djupled och att de ska få jobba väldigt hårt. De är väldigt offensiva och trycker upp laget, men är lite rädda för att få bollen bakom sig.

Leonie Maier och Sara Däbritz lär vara närmast till hands för Rolfö att prata med. De har samma klubbadress, Bayern München som till hösten också förstärks av EM-spelarna Kristin Demann och Mandy Islacker.

Maier hör dessutom hemma i backlinjen och fick på en fin träff till ett av målen när Tyskland avslutade vänskapsprogrammet med att slå Brasilien.
– Hon är egentligen ytterback men har en otroligt bra avslutsförmåga, lite annorlunda för att vara på en sådan position. En spelare som vi får se upp med, mycket energi och en bra inställning.

Mittfältaren Sara Däbritz verkar bara växa med ökade uppgifter i landslaget, märker ni det på hemmaplan?
– Ja, hon är en fantastisk mittfältare, duktig med bollen med bra speluppfattning och sätter medspelare i bra situationer. Ännu en bra fotbollsspelare som vi tvingas möta, säger Rolfö som utvecklar bilden inför dunderduellen…

– De har många styrkor, en större bredd än vad Sverige har, tekniken men även fysiken. Vi har fler snabba spelare offensivt, vill hota med det och sätta press. Om vi sätter passningars kan vi straffa dem väldigt bra.

Hur mycket kontakt har du med klubbkamraterna?
– Litegrann emellanåt, de kan bli mer när det närmar sig. Framförallt blir det roligt att ses på olika sidor, lite konstigt som det alltid är att spela mot lagkamrater. De får se upp, ler anfallaren.

Rolfö närmar sig EM-tempot trots en skadefylld vår bakom sig. I landslaget har hon fått förtroende att spela sig in i laget igen.

Räcker 45 minuter per match för att du ska känna dig redo?
– Jag är förberedd, det skulle jag ändå säga. Jag har haft 90-minutersmatcher innan jag kom hit med Bayern München och har det i kroppen.

Inte minst lär alla övningar med landslaget ha förbättrat känslan för anfallaren.
– Absolut, jag gillar intensiteten och att det blir tuffa träningar med mycket spel. Jag visste att de här veckorna skulle bli viktiga för egen del, att få röra boll mycket, säger hon.