Utsålt när EM drar igång

En utsåld premiär mellan Nederländerna och Norge inleder det tolfte Europamästerskapet. För att kora en vinnare följer ytterligare 30 matcher de kommande tre veckorna.

Nederländerna har hemmafördel, som kan bli en extra börda om det inte går vägen från början. På Galgenwaard-stadion i Utrecht finns få tvivel om vilket lag majoriteten av de 23 750 i publiken vill hjälpa till en bra start.

Fyra av turneringens allra bästa offensiva spelare syns redan i den första matchen. Två av dem finns hos hemmanationen med målsprutan Vivianne Miedema och teknikfenomenet, den tekniska yttern Lieke Martens.

Mot detta ställer Norge en svensk förbundskapten, Martin Sjögren som låtit Wolfsburg-stjärnan Caroline Graham Hansen flytta in till nummer tio-rollen med sina anlag att finta sig fram. En taktisk dribbling eller något som också kommer till användning mot storlagen i mästerskapet?

Klart är att Ada Hegerberg som går från klarhet till klarhet i Lyon har en given anfallsplats, i 1-1-landskampen mot Frankrike hade hon Linköpings flexibla Kristine Minde bredvid sig på topp.

Ytterligare en anledning att spana in lagen vid matchstart 18.00 - i den förmodade tidiga gruppfinalen syns med viss sannolikhet Sveriges eventuella kvartsfinalmotståndare.

Danmark och Belgien avrundar kvällen i Doetinchem. Danmark som nådde kvartsfinal för fyra år sedan och var ett straffavgörande från semi förbannar månne sitt öde i en tuff grupp. Men nu som då är Pernille Harder nyckeln till framgång, genrepet var minst sagt tveksamt med förlust 2-4 borta mot Österrike.

Belgien är en frisk fläkt, framförallt för att det verkar kunna hända lite vadsomhelst i de röda flammornas matcher. Ett lag som förlorat med sju bollar mot Spanien ska normalt sett ha svårt att hävda sig, Belgien har dessutom nollats av Frankrike som nätade två gånger i förra veckan. Med det sagt fick laget med sig 1-1 mot Japan, krossade Skottland med 5-0 och genrepade med att slå Ryssland 2-0. En ojämn formrad i tätt landskampsprogram inför EM, var landar Belgien när det blir allvar.

Klara fakta är att 160 000 biljetter sålts till turneringen hittills. EM-organisationen räknar med en total åskådarmassa på 200 000 åskådare för hela turneringen. För fyra år sedan lockade mästerskapet i Sverige en publik på 216 888, dessutom i formen med tolv lag och därmed färre matcher.

EM söndag 16 juli
18.00 Nederländerna – Norge, sänds direkt i TV12
20.45 Danmark – Belgien, sänds direkt i SVT