Sveriges spion: I stort sett samma gamla Tyskland

Landslagsveteraner har slutat och startspelare är borta med skador. När det handlar om landet som vunnit åtta av de nio senaste EM-turneringarna, de regerande mästarna finns ändå en självklar sak att falla tillbaka på. Tyskland är alltid Tyskland.
Ulf Kristiansson har scoutat Tyskland inför EM. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

– Det är egentligen ett lag som står för någon form av kontinuitet, säger den svenska spionen Ulf Kristiansson.

Kristianssons koll inriktar sig särskilt på tiden efter OS, sedan Steffi Jones tagit över de färska guldvinnarna och börjat sätta sin prägel på laget.
– En ny tränare och omsättning på spelare, det ger ju lite nyansskillnader. Jag upplever dem som lite mer offensivt balanserade än i tidiga år, i stort sett är det samma gamla Tyskland, säger han.

Vilka nyansskillnader är tydligast för dig?
– Det är alltid svårt att veta om det beror på tillgänglighet på spelare men man ser ett väldigt rörligt mittfält i år, både ytter och inner kan gå ner och hämta boll eller ställa sig högt upp i motståndarens backlinje. De roterar i uppgifterna och det blir inte så personorienterat utan bygger på eget arbetssätt.

Centralt finns svenskdödaren från EM 2013 som upprepade bedriften för att ta Tyskland till topp i OS. Dzsenifer Maroszan visade fin form mot Brasilien för halvannan vecka sedan och lär ge Sverige en del att tänka på.
– Absolut en fantastisk skicklig spelare, de har många som kan vara med i speluppbyggnaden och säkert angenäma problem att formera laget.

Hittade de rätt med startelvan mot Brasilien?
– Jag tror väl att det är det närmaste de har kommit iallafall. Tidigare spelade de med en fem-sex förändringar men den senaste elvan kan absolut vara den de startar med igen. Sen tror jag personligen att det kan bli byten på en eller två platser, säger Kristiansson utan att specificera åsikten.

Att Tyskland närmade sig mästerskapsformen med 3-1 i genrepet är däremot stensäkert.
– Om man går länge tillbaka såg det trögare ut. Brasilien var väldigt svaga men det säger ändå en del att dominera på det sättet mot sådant motstånd.

Tillsammans med övriga bevakare, Tomas Dennerby (Italien) och Jörgen Petersson (Ryssland) har Kristiansson ett digert program också när turneringen börjat. Alla spioner med Matti Demegård som extra resurs bor på samma hotell och koncentrerar sig också på eventuella motståndare i utslagsmatcher.
– Holland är så litet så vi kan täcka varenda match och träffa landslagsledningen ofta för samtal, säger Ulf Kristiansson.

Han har haft anledning att återkomma till ett och samma samtalsämne ofta den senaste tiden. Hur Sverige ska spela för att skrämma bort sitt stora mästerskapsspöke.
– De har ju varit med ett tag men det finns luckor i deras backlinje eftersom de balanserar på ett annorlunda sätt. Vi tänker ställa om på ett bra sätt, tror fortfarande att kontringar kommer att vara en framgångsfaktor och funderar mycket kring det. De är offensiva i sitt försvarsspel, aggressiva i ytterzon och vi behöver hantera våra löpningar för att hålla upp ytor framför, säger Kristiansson.