EM grupp C - debutseger för Österrike och sent franskt segermål

Nina Burger fick göra det historiska målet, Österrikes första i EM och vann samtidigt tre poäng åt sitt lag. Schweiz får vänta både på första fullträffen och poängen i sin mästerskapshistoria.

De båda alpländerna gjorde gemensam debut i EM-slutspel, med tanke på den knapphändiga erfarenheten lovade det att bli en intressant match i Sveriges nästa spelort Deventer.

Framförallt för Schweiz blev den första halvleken en avslöjande historia, visserligen med mycket boll men framförallt osammahängande spel och nerver som tog sig ner i skorna.

Österrikes lagkapten Nina Burger tog vara på en grovt målvaktstavla och sprang in 1-0 efter en kvart.

Burger som tagit över kaptensbindeln från Viktoria Schnaderbeck som dragits med skadebekymmer men blev nominerad i truppen och kom med i spel i andra halvlek. Ett stort plus för Österrike om hon håller framöver, men det gick även utan i den fina första halvleken.

Nu kom upplösningen att handla mer om Schweiz´ kvitteringsjakt. Stundtals var spelarna lite väl medvetna om att fixstjärnan Ramona Bachmann befann sig längst fram och avstod egna initiativ.

Bachmann var ändå farligast, rörlig och skottvillig och avslutare i en straffsituation där en försvarare fick bollen på armen utan åtgärd från domaren. Utvisningen när Rahel Kiwic som sista utespelare gick hårt åt målskytten Burger var dock solklar och 1-0 en lika självklar merit för Österrike.

Frankrike fick inte ut speciellt mycket av sitt övertag i spelarkapacitet mot Island, som vann respekt både med idogt kämpande på planen och flera vulkanutbrott på läktaren. Efter 86 minuter kunde Eugenie Le Sommer förvalta en straff och förbundskaptenen Olivier Echouafni kunde pusta ut.
– Vi vet att det alltid är svårt att starta en turnering, så för ikväll kommer vi att säga att det är ett positivt resultat för oss. Samtidigt vet vi att behöver rätta till några saker och det kommer vi att göra. Vi hade svårigheter, nämligen när de isländska spelarna var väldigt aggressiva i sitt spel, men vår press belönades med ett mål, sade han.

EM 18 juli
Österrike – Schweiz 1-0 (1-0)
(Burger)
Frankrike – Island 1-0 (0-0)
(Le Sommer)