EM grupp D: Portugal munsbit för Spanien, urladdning av England

Spanien var långt bättre än grannen Portugal i det iberiska derbyt, två mål redan i första halvlek och förblir laget en toppkandidat utan att imponera på allvar. England hade målkalas mot Skottland och glänste desto mer med 6-0.

– Jag är nöjd med resultatet och vår första halvlek var perfekt. I andra hade de mer kraft och vi tänkte på nästa match mot England, sade förbundskapten Jorge Vilda.

Spanien fick ägna några minuter åt att kalibrera passningarna och spana in lämpliga ytor när Portugal drog hem bevakningen nära sitt straffområde och lade tid på utdragna insparkar. Med väldigt låg attackrisk var Claudia Netos plats uppe i anfallet tämligen bortkastad.

Kampen om vilket tempo som skulle gälla pågick in i tio minuter, sedan tog Spanien tog över fullständigt. Farliga bollar i luften, inlägg att förvalta och bra samspel inne i boxen fick försvaret ur balans. Alltför ofta hade Portugal för många spelare på samma ställe eller ingen alls.

Vid baklängesmålet efter 16 minuter var problemet att ingen täckte och tänkte på Vicky Losada när hon tog ner ett långt uppspel och pricksköt 1-0 för Spanien.

Pernilla Larssom som dömde sin första match i EM fick blåsa för mål men höll inne med visslan vid en uppenbar handssituation en stund senare.

Ilskan lade sig snabbt hos Spanien som träffade rätt igen med en boll från kanten förbi fem portugisiska spelare i straffområdet som bortsåg från att Amanda Sampedro fanns i ett fint nickläge, 2-0 tre minuter före paus.

Den tidigare svenskbekantingen Carolina Mendes som spelade för Djurgården 2016, numera i Grindavik på Island fick chansen sista halvtimmen för Portugal.

Möjligheten att se en annan före detta allsvensk spelare, Jessica Silva som hade lika svårt som Mendes att slå sig i sitt klubblag Linköpings FC 2014 var borta med en skada på den sista träningen inför EM.

Spanien behövde inte göra mer än de redan hade gjort och drog ner på ansträngningen i kvällssolen för en ospännande andra halvlek. Den bästa chansen tillföll ändå ledarlaget, Maria Paz distansskott i en snygg båge som Patricia Morais fick sträcka ut för att stoppa.
– Vi älskar mottot att ta det steg för steg. Efter ikväll ska vi jobba hårt för att slå England, sade Jorge Vilda.

För att lyckas med uppgiften behöver Spanien ge mer i duellerna och stoppa det framrusande motståndet. England var helt överlägset Skottland och presenterade dessutom en tremålsskytt, Jodie Taylor som väldigt säker avslutare och i storform. Tillsammans med Nederländerna är England under Mark Sampson det enda lag som stuckit ut med orubbliga spetskvaliteter i den första omgången, den andra spelrundan i gruppspelet börjar torsdag kväll med vinna-eller-försvinna-matcher på flera håll.

EM 19 juli
Spanien – Portugal 2-0 (2-0)
(Losada, Sampedro)
England – Skottland 6-0 (3-0)
_(Taylor 3, White, Nobbs, Duggan)