Sverige slog tillbaka mot Ryssland

Efter flera uddamålssegrar i formraden slog Sverige Ryssland med 2-0, gick om och även upp i topp av tabellen. Ett stort steg mot kvartsfinal, sista omgången blir ett slag mellan tre lag där Sverige har fördelen av att möta redan avhakade Italien.
Lotta Schelin gjorde det första svenska målet mot Ryssland - och i EM. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Fredagens resultat, Tyskland besegrade Italien med 2-1 i den sena matchen, gör att Sverige leder på fyra poäng och målskillnad före världstvåorna i EM-gruppen. Ryssland skuggar med tre poäng men det räcker med oavgjort i tisdagsmatchen för att Sverige ska nå kvartsfinal.

I konkreta termer måste Ryssland slå Tyskland och Italien knäcka blågult med mer än två bollar om Sverige ska missa slutspelet.

Allt började med en positiv start, många spelare som var intresserade av att sätta fart och naglade fast bollen långt ner på den ryska planhalvan.

Därifrån fick bland annat Magdalena Eriksson skruva till ett par hörnor, Olivia Schough som fick hänga med i startelvan efter sin lårkaka i Tysklandsmatchen sköt och innan klockan nådde tio minuter prickade Kosovare Asllani ribban.

Högersidan med Asllani och inte minst Jessica Samuelsson sjöd av aktivitet, när Asllani lirkade sig fram snyggt men även underordnade sig försvarsjobb och Samuelsson tog sig an alla slags uppgifter i samma outtröttliga kondition sken det om samarbetet.

Målvakten Tatjana Sjtjerbak fick boxa undan i parti och minut, det lyste knappast säkerhet av hennes tidiga ingripanden och när hon totalt missbedömde bollbanan på en frispark kunde Lotta Schelin smått stillastående vänta ut nicken från marken och placera in 1-0.

Hennes andra landslagsmål för året, det senaste kom just mot Ryssland i Algarve Cup i mars.

Den spelmässiga överkörningen fortsatte på den minsta EM-arenan, där dessutom ena kortsidan var avstängd och täckt med officiella, orangea vepor.

De svenska supportrarna dominerade också och höll stämningen uppe när resten av första halvleken präglades av intensiva dueller, lite mer ställningskrig och ryska trevare för att komma med i matchen med hörnor och distansskott av Jelena Danilova.

Testet med Fridolina Rolfö, Stina Blackstenius och Schelin på plan samtidigt som märkts av på den senaste dagarnas träningar tog sin början med halvtidsbytet när Rolfö ersatte Schough och Schelin blev högerytter.

Det var också Hedvig Lindahls tur att ställa sig i målet med solen i ögonen vilket ledde till vissa bekymmer att hantera ytterligare ett avslut från Danilova.

Målvaktskollegan Sjtjerbak befann sig verkligen på skuggsidan, sjabblade med en inspark där Blackstenius bröt fram. Kraftfullt tog hon sig förbi två försvarare och kontrade helt själv in 2-0.

Målskytten fick lämna planen, först med bandage runt huvudet och sedan ispåse inför ett byte. Av gick också mittfältsgiganten Lisa Dahlkvist efter dryga 60 minuters kapabel bollfördelning och lämnade plats för Hanna Folkessons mästerskapsdebut.

Det slutade med en säker 2-0-viktoria i underkant, förbättringspotential fanns bland annat i nickarna på hörnor och effektiviteten i allmänhet framför mål.

Nästan allt talar för att Sverige och Tyskland tar de två översta platserna, i tisdagens avslutande gruppspel finns också frågan om den första eller andra öppnar bäst möjligheter.

Som tvåa undviker Sverige Frankrike, Tyskland och antingen England eller Spanien i eventuella utslagsmatcher före finalen. En sekundär fråga måhända, det viktigaste beskedet för fredagskvällen var emellertid att sådana tankar numera är möjliga och tillåtna.

EM 21 juli
Sverige – Ryssland 2-0 (1-0)
(Schelin, Blackstenius)
Tyskland – Italien 2-1 (1-1)
(Henning, Peter – Mauro)