Ramona Bachmann dubbel målskytt: "beredda att kämpa för varandra"

Två Sverige-bekanta spelare hade huvudroller i ödesmatchen mellan Island och Schweiz. Lagkaptenen Sara Björk Gunnarsdottir försökte förgäves driva på sitt ölag, virtuosen Ramona Bachmann var inblandad i båda målen i vändningen.
Ramona Bachmann och Sara Björk Gunnarsdottir i duell, Bachmann och Schweiz drog längsta strået. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

– Skillnaden idag var viljan, vi var beredda att kämpa för varandra, sade hon efteråt.

– Precis det som vi saknade mot Österrike.

Bachmann och Schweiz stod för en blek inledning och hade mer att bevisa som lag.
– Många spelare sade efter den matchen att de var nervösa, med den matchen avklarad behövde vi tre poäng för att ha en chans att komma vidare, sade lördagens bästa poängspelare.

Chansen tog Schweiz genom att bestämma sig fullt ut först i underläge, plocka fram tävlingsdjävulen och det tuffa spelet. Det smällde rejält i stadion i skogen i Doetinchem, en del avstod från att tänka efter med dobbarna före.

Ramona Bachmann lät tekniken tala, bröt in i boxen och passade Lara Dickenmann till kvitteringen 1-1. Det andra målet gjorde hon själv och ordnade därmed en nödvändig seger. Schweiz måste fortfarande slå Frankrike på onsdag för att avancera men har studsat tillbaka.
– En bra känsla att få göra en assist och sedan ett mål, bra för självförtroendet men det viktigaste var att vi går hem med tre poäng, sade Bachmann som bjöd på några svenska citat.

Hon har inte glömt sina svenska år, tre i Umeå och fyra i Malmö. Sara Björk Gunnarsdottir minns också, men var mer upptagen av Islands fall efter slutsignalen.
– Vi har gjort två bra matcher, förtjänar verkligen att vara här med de bästa lagen, men att inte ens ta en poäng är en besvikelse.

Där och då var fanns ett litet hopp, i bussen hem fick hon börja umgås med att känslan att EM är över, trots att en match återstår.
– Vi leder med 1-0 men släpper in två när vi måste vara mer vakna i försvarsspelet. Vi var inte fokuserade, mot ett så bra offensivt lag måste man ha ögonen med sig, sade hon och konstaterade att laget gick bort sig mot Bachmann en gång för mycket.

– Det går inte att glömma för en sekund, hon är ”weltklasse” och kommer att straffa en.

Extra surt, även om Schweiz vann genom att tekniska spelarna blixtrade till var att Island förlorade en uppgörelse som byggde på fysik och kamp.
–Klart att det är en besvikelse men vi måste våga spela mer fotboll, ha mer självföreotende och hålla i bollen, sade hon.

En sak gick bara att hylla, inramningen med uppskattningsvis nästan 3 000 isländska supportrar på läktaren. Om Sverige har haft en gul vägg hade Isländsk en stöttande bergsida som nådde fram även till den mest rutinerade landslagsikonen.

Sara Björk Gunnarsdottir gör sitt tredje EM, har både följt och varit en del av fotbollsutvecklingen.
– Det är en otrolig känsla, ganska stort att spela inför den här publiken.

– Tjejfotbollen på Island har tagit stora steg när man ser på fansen, alla andra länder kan kolla på Island och lära sig. Det betyder mycket för oss, ger energi och man är stolt att vara en del av nationen.

Island spelar en betydelselös match som gäller en del för Österrike i den sista omgången. Sedna vänder fansen hem till ön och Björk Gunnarsdottir fortsätter sin tillvaro i toppen av Europeisk klubbfotboll.

Flyttlasset gick från Rosengård till Wolfsburg förra sommaren.
– Det har varit lite ändringar, Wolfsburg är en större trupp och jag får tävla om min plats, det var den utmaningen jag letade efter, jag måste pusha mer som spelare och person.

jannepettersson... 2017-07-23 06:50

Bachmann blev väl inte "dubbel målskytt" som det står i rubriken? Hon gjorde ett mål och passade till ett mål.