Jessica Samuelsson: Gillar att kolla på matcher själv

Med bevakarnas ögon och belysande videoklipp får landslaget matnyttiga bitar att ta till sig kring kommande motståndare. Vissa vill ha mer än ledarnas ord och taktiska tankar.
Jessica Samuelsson ser en del av Italien innan tisdagsmatchen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

– Jag gillar faktiskt att kolla på matcher själv, kommer att se en eller två matcher som Italien spelat nu, säger Jessica Samuelsson.

Högerbacken som spelat full tid i de inledande gruppmatcherna har redan ställt om för Italien. Styrkor och svagheter, var ytorna finns hör till sådant som den stora gemensamma genomgången behandlar.

Samuelsson går in för mer specifika detaljer i sin egen koll.
– Jag brukar kolla lite extra på min kant, om de är höger- eller vänsterfotade och vilka som vill ha bollen på sig eller i djupled. Vilken sida de helst går på, det är skön information att ha i bakhuvudet.

Hon behöver inte lägga ner all tid på egen hand. Med i Nederländerna finns tidigare klubbkamraten Magdalena Eriksson, en annan försvarare som gärna grottar ner sig och letar klipp.
– Jag gillar att kolla med henne, hon är väldigt taktisk duktig och vill ha koll i tidigt skede.

På hotellrummet i Duiven lär diskussionerna gå högt och lågt. Redan innan motståndarsnacket drar igång kan Samuelsson förmedla intryck av Italien.
– Jag såg lite av deras match mot Tyskland, de gjorde det riktigt bra och fick också spela med en man mindre. Det är lite samma känsla som mot Ryssland, vi vill vinna och ha bättre förutsättningar, säger hon.

Precis som de övriga spelarna och ledarna ger uttryck för är gruppsegern i sikte på tisdag kväll.
– Det är klart att det skulle kännas bra att ha det självförtroendet till kvartsfinalen, är alltid skönt att vinna gruppen och ha Tyskland före sig.

Och då väntar en ännu okänd motståndare från en given grupp i kvarten.
– Alla lag är bra i den gruppen (A). Holland har varit snäppet bättre, men det hade varit kul att möta dem också eftersom vi är i Holland och publiken kommer i den matchen.

Samuelsson nämns ofta med ständigt förbättrade egenskaper som en viktig kugge i landslaget. Något helt annat är att tidningstexter och uppmärksamhet sällan matchar hennes betydelse i blågult.
– Jag behöver inga stora rubriker , klarar mig bra ändå. Sen läser jag inte så mycket tidningar själv heller så jag skulle inte påverkas av dem heller, säger hon.

– Jag är nöjd med min egen prestation (i EM, journ. anm.), har fått en mycket större roll i landslaget och vill vara en ledande spelare. Mitt individuella mål är att bidra lite mer offensivt än i tidigare mästerskap, vara med och skapa farliga målchanser i sista tredjedelen.

Mot Ryssland fick hon börja med det vanliga, välspelade samarbetet med Kosovare Asllani på högerkanten innan Lotta Schelin tog över som högerytter.
– Det är lite olika spelartyper, Asllani vill ha bollen mer på fötterna och komma in mer i planen medan Schelin är mer djupledsgående, säger Samuelsson i en tillbakablick.

– Vi gjorde en bra match trots att det såg lite trött ut på slutet. Vi hade bra spelsätt offensivt, kom fram på kanten med genombrott och distansskott.