Stina Blackstenius håller igen efter obehagliga smällen

Inför turneringen var hon Frankrikeproffs och främst inhoppare i landslaget. Efter rykten om Linköpingsflytt står Stina Blackstenius fast vid att det blir Montpellier också till hösten. Med blågult har hon nått startplats i EM.
Stina Blackstenius igång på söndagsträningen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

– Jättekul, det har varit mitt mål och jag gör allt jag kan för att spela från start, säger hon.

Det blev start men också stopp för anfallaren mot Ryssland. En tuff smäll, direkt ut i spelarbussen och observation på hotellet. På söndagens träning som förutom första kvarten var stängd för insyn körde hon inte för fullt.

Blackstenius fick själv berätta om upplevelsen av fredagshändelsen.
– Först kände jag att jag ville köra på och fortsätta spela, Men det kändes lite obehagligt, inte helt hundra, det var ganska varmt och solen låg på. Då valde jag att kliva av, säger hon om att byta ut sig själv.

– Vi kommer att anpassa träningen. När man mår bra i vila är det inte samma sak som att man mår bra när man kommer igång, sade landslagsläkaren Mats Börjesson om upplägget.

Efter fortsatta utvärderingar hoppas Lilie Persson att 21-åringen ska vara spelklar igen.

Inte minst efter Blackstenius insatser på planen hittills.
–  Helt briljant, en genombrottspelare som inte funderar över så mycket annat. Där är målet och dit ska jag, hon ser farlig ut, säger Persson med god erfarenhet av sex mästerskapsmatcher där forwarden levererat tre mål.

– Hon är verkligen en mästersskapsspelare, har visat det i ungdomsmästerskap också, fortsätter den assisterande förbundskaptenen.

Stina Blackstenius tar mer fasta på en annan känsla i förberedelserna, EM-starten låg mer än en månad efter säsongsfinalen i Montpellier.
– Jag kom från semester, säsongen tog slut i maj och däremellan var det egenträning. Fotboll hade jag inte spelat så mycket, men det var ett mycket bra läger som vi hade i Göteborg. Nu när jag kom till mästerskap är det alltid roligt att kliva in, jag har försökt spela så bra jag kan, säger hon och menar att EM trots smällen också har inneburit ett personligt lyft.

– Otroligt kul att få göra mål också, för självförtroendet att kunna ta med sig det även om jag fick lite hjälp från motståndaren.

Framtidsfunderingarna tog en ny vändning när Corren i förra veckan avslöjade att diskussioner pågår om en flytt tillbaka till Linköping. Att döma av Blackstenius replik blir det en senare fråga.
– Jag kommer att spela i Montpellier i höst, det har varit en utmaning att utvecklas i den miljön med en annan typ av fotboll säger hon om det betydande klubbytet.

– Jag tar större ansvar, det blir en utmaning i sig och att inte kunna förstå språket. Jag har lektioner en eller två gånger i veckan, det är lättare att förstå på träning än i omklädningsrummet, säger Blackstenius som hoppas på mer välmående när hon är med om den franska säsongen från början.

– Min första flytt från familj och vänner, även om jag bodde i Linköping själv. Jag tror att det kommer kunna bli bättre, min förhoppning är att trivas så bra som möjligt.