EM grupp D: England mot kvartsfinal med taktisk triumf

England var mer effektivt och vann det bitvis avslagna toppmötet mot Spanien med 2-0. Spanien passade till höger och vänster, letade efter luckor som aldrig kom och ett ramstarkt försvar visade sig mästra skicklig teknik men obefintlig finess.

Efter att Portugal gjort både ett och två ledningsmål och sänkt Skottland gick intresset över till toppmötet i ett regnigt Breda.

Vicky Losada hade bollkontroll men sköt ändå utanför redan efter en halvminut. Minuten senare, i det första engelska anfallet brände det till på allvar när Francesca Kirby sprang snabbt i djupled och måttade in 1-0.

Det kunde ha blivit ännu bättre kort därefter är England. En mäktig, lång nick nådde nät genom Milie Bright efter fem minuter men en tveksam offsideflagga hindrade ett större ryck.

Spanien hade mer än tre gånger så mycket boll före paus utan att kunna få till något matnyttigt framför mål. Med så långa passningsföljder utan att det blixtrade till på allvar avtog matchkvaliteten.

Den regntunga planen var så när att påverka på ett mindre lyckat sätt, Ellen White halkade till och fick handen på den boll hon skulle få undan bollen i eget straffområde. Domaren markerade först för hands och straff men ändrade beslutet.

Spanien fortsatte rulla boll men slog väldigt sällan den sista passningen rätt och direkt. England var smarta i sin matchplan och vassare i läget. Jodie Taylor skapade yta och lade bollen över en utrusande målvakt till 2-0.

Taylors fjärde mål på två matcher, hon leder skytteligan före Italiens Ilaria Mauro på två. Ytterligare 24 spelare har nätat en gång i EM.

EM 23 juli
Skottland – Portugal 1-2 (0-1)
(Cuthbert–Mendes, Leite)
England – Spanien 2-0 (1-0)
(Kirby, Taylor)