Italienskt avsked med svårtippad elva

Den svenska bevakaren Tomas Dennerby har ett klurigt jobb att förutse Italiens startelva. Den sista gruppspelsmotståndaren har en värre uppgift – att få ihop spelet med en skadedrabbad trupp och mönstra energi för ett acceptabelt uttåg.
Thomas Dennerby har kollat in Italien inför tisdagsmatchen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

– Jag tror de vill avsluta hedersamt, säger han.

Varken avstängda Elisa Bartoli, Valentina Cernoia som dragit korsbandet eller Ilaria Mauro, som gjort lagets båda mål hittills men råkade för en stukning senast blir att räkna med mot Sverige.

Dennerby utesluter inte att likaledes skadade Sara Gama kan återgå i spel. Att tippa en startuppställning är ändå en grannlaga uppgift för den imiterade spionen. Allra svårast verkar målvaktspositionen vara att ringa in.
– De har bytt målvakt fem matcher i rad, och har gått runt med fem olika målvakter de fem senaste matcherna. Det är ganska unikt. Fortsätter den trenden så står väl (Katja) Schroffenegger den här gången.

När det kommer till blågults angreppssätt har den förre förbundskaptenen tydligare förslag.
– De har långsamma innerbackar och markeringsintriktade ytterbackar. Man ska försöka få till en spelvändning och få dem att behöva flytta, då finns det yta in i spelyta två, säger han och utvecklar:

– Det gäller för oss att få bollen till en kreativ rättvänd spelare som är duktig på att spela in där. Det blir en viktig ingrediens, en forward som bågar ifrån på blindsida om innerbacken för att kunna få inspelet på fötter mer än att hamna ytterzon och löpa framför backen. Det gäller att hela tiden ha koll på var du är för att kunna lägga instick.

Italien har i princip inget att spela för men avslutade med stark moral och dubbla kvitteringschanser mot Tyskland. En liknande inställning när laget dessutom tackar av ett par profiler kan bli en morot på tisdag.

Bara två av 16 förbundskaptener har lett sitt lag i ett tidigare EM, Pia Sundhage och Antonio Cabrini avslutar dessutom sina ledaruppdrag i Nederländerna. När det gäller Cabrini är tiden redan utmätt, med final mot Sverige.
– Jag tror att de vill avsluta hedersamt. Cabrini ska sluta och han har också pratat om att man ska göra en fin match för Gabbiadinis (Melania) skull. Hon har också sagt att hon ska lägga av efter det här. Jag tror att de kommer att göra allt som finns i deras makt för att vinna den här matchen, tror inte att det blir en match som de struntar i, säger Dennerby.