Lotta Schelin: Italien kommer visa vad de går för

Italiens långsamma innerbackar tryckte Thomas Dennerby på inför det samlade svenska mediauppbådet i söndags. Lotta Schelin i djupled har potential att utnyttja de bristerna men gick knappast all in på de nämnda ytorna i sitt snack på presskonferensen.
Lotta Schelin på presskonferensen dagen före match.

– Klart att det kan passa, men när mittbackar har problem med snabbhet brukar de kompensera med att vara smart och ligga rätt i positioner.

– Det betyder inte allt men att försätta sig i situationer där man får dem att röra sig och får några meters fördel är bara bra, och att vi kan komma ifrån i närkamperna.

Italien är förvisso utslaget, i två matcher har nivån ändå talat för ett jämnare skikt under toppen i landslags-Europa. Även Lotta Schelin har lagt märke till ett EM med fler uddamålssegrar och tilltäppta försvar.
– Det ställs högre krav, för några dagar sedan pratade vi om att det är kul att det varit så jämnt. Det har aldrig funnits ett bättre läge för UEFA att ta ett beslut att utöka (till 16 lag, journ. anm.).

Därmed finns också likhetstecken med en period som ställer högre krav på anfallspelet.
– Jo, det krävs mycket mer men det är utvecklande och alla vet att det inte bara går att ställa ut skorna mot något motstånd, sade Schelin innan nästa journalist ville veta vad hon fått ut av genomgångarna av Italien.

– Man har ju viss erfarenhet av italienskor tidigare, både på klubbnivå och landslagsnivå. Det som sägs nu skiljer sig inte för mycket. Sen har de haft det turbulent och mycket har hänt under året, det gör de svårare att kartlägga med skador och spelare som fått stå vid sidan, fortsatte hon och gick in på mer specifika intryck.

– De kan bli lite taggiga i backlinjen, markerar hårt och då kan vi röja lite på det. Deras offensiva förmågor håller, se bara matchen de gör mot Tyskland där de faller på individuella misstag.

– Jag tror att det blir ett Italien som kommer att vilja visa vad de går för, att deras damfotboll tagit stora kliv. Vi brukar spela bra mot dem, skönt att gå in med sådan inställning.

Om Sverige vilar Stina Blackstenius, dock återställd och i full träning under måndagen får Schelin bruka sitt djupledsspel längst fram. Annars blir det den mer ovana, men ändå offensiva positionen från andra halvlek mot Ryssland som väntar.
– 90 procent av min tid på en fotbollsplan har jag varit forward och känner mig trygg och bekväm på den positionen. Genom åren har jag hållit till på en kant, både i 4-3-3 och 4-4-2 med en ytterposition och tyckt om det också.

– Det blir lite annan positionering och lite andra löpningar, men man kommer in i det fort när man slår på skallen.