Startelvan i centrum i sista gruppspelsmatchen

Slutspelsplatsen är om inte helt klar så iallafall med tydlig kvartsfinalkänning för Sverige. Italien sist ut i gruppspelet - då hamnar fokus också på hur Pia Sundhage matchar laget.

– Det blir förändringar, sen är det en balansgång mellan att göra förändringar och behålla det vi spelat med, säger hon.

Den första startelvan var lätt att räkna ut, till den andra plockade lagledningen in en ny vänsterback (Magdalena Eriksson) och bytte anfallare (Stina Blackstenius in).

Utåt sett verkar match tre i turneringen ge mest huvudbry och flest diskussioner hittills.
– Vi har funderat på många positioner – forwards, mittfält och faktiskt backar, säger Sundhage.

Att anpassa till motståndet ligger lägre i prioriteringarna, snarast kan det vara en poäng att spara det som sparas kan efter en match med mycket försvarsjobb och en med anfalllstryck.
– När vi plockar in en spelare vill vi se en förändring till det bättre, vi plockar inte in någon för att den ska få spelminuter. Vi vill se en god prestation som gör medspelarna ännu bättre, ett bra exempel är Hanna Folkessons förra match.

En tänkbar förändring som också kunnat skönjas av resonemanget är att inhopparen Hanna Folkesson från Rysslandsmatchen är aktuell för att spela från start. Sundhage har tagit fler tillfällen att berömma mästerskapsdebutanten som är tillbaka efter tunga skadeår.
– Man blir ju glad över att hon faktiskt är frisk och hel. Hon har spelat bra fotboll i Rosengård, en innermittfältare som jag tyckte gjorde ett bra inhopp. Hon vinner några nickdueller, kommer till skott och gör Seger bra.

Caroline Seger bör behålla sin plats, istället lutar det åt att Folkesson tar över för Lisa Dahlkvist som hon bytte av senast. Ytterligare rockader på vänsterkanten eller Fridolina Rolfö tillbaka på topp efter Stina Blackstenius smäll mot huvudet mot Ryssland är också klart tänkbart.

Lilie Persson pratade om flera olika scenarier, fler än en förändring på en pressträff. Då nämnde den assisterande förbundskaptenen att det finns positioner där spelarna får jobba extra hårt.
– Det är ju ytterbackar och vi har mittfältare som alltid sliter mycket, så är det i alla lag. De positioner är slitsamma rent löpmässigt.

I söndags hade landslaget en ledig dag, fick tid att träffa familj och vänner. Under måndagen var det tillbaka till träningsplanen, där fansen hade mött upp i stor skara.

I en vecka, sedan återresan från matchen mot Tyskland har Sverige haft stillsamt, avskiljt boende på ett hotell precis vid motorvägen, utanför Arnhem.
– Framförallt har vi valt ett hotell som är stort, med stora utrymmen. Miljön runt om är svår att påverka men det finns tid för spelarna att åka buss in till stan, det går ingen nöd på dem, säger Lilie Persson.

Om Sverige går vidare som tvåa blir det fler nätter över kvartsfinalen på samma boende. Flytta eller inte flytta blir en bisak för den assisterande förbundskaptenen.
– På andra platser vi varit i världen handlar förflyttningar om många timmar i flyg eller buss. Vi tycker ofta det är bättre att inte förflytta sig, men nu är vi i ett litet pluttland. En flytt ska vi väl klara av, säger hon och ställer siktet mot gruppsegern.

– Det ger en självförtroendeboost, det är häftigt att bli etta.

Antal förändringar i startelvan
(till match två-tre os.v.)
EM 2013 2-2-1-1
VM 2015 2-0-2
OS 2016 2-3-2-2-2
EM 2017 2-

EM tisdag 25 juli
20.45 Sverige–Italien, sänds direkt i TV4
20.45 Ryssland–Tyskland, sänds direkt i TV4 Sport