Sundhages ”gambling” blev nitlott

Pia Sundhage gjorde valet och fick osäkerhet i backlinjen som ett brev på posten. Ändå var Sverige bara ett mål från gruppseger, men föll på ännu ett försvarsmisstag.
Elin Rubensson, här mot Martina Rosucci tillhörde de svenska försvararna som hamnade i trubbel. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

– Det var lite gambling. Jag får ta på mig det, sade Sundhage efter att förändringarna skapat stora luckor och brister i samspelet.

– De har inte spelat ihop sig och det kunde man se, men vi fick vila lite ben. Om vi har gjort rätt eller inte återstår att se.

Linda Sembrant på mittbacksplatsen var den enda startspelaren på samma plats som senast. En kväll där hela defensiven darrade kom hon inte undan misstagen, fick bollen för långt ifrån sig vid en nedtagning och istället kunde Italien raka in ett baklängesmål.
– En omställning och spelsituation som jag gör mindre bra. Jag vill få iväg den lite och ta den igen, men jag hade behövt få iväg den helt i förstaläget, sade hon.

Hur upplevde du bytena i backlinjen?
– En hel del förändringar, men vi känner varandra så pass väl är och är såpass duktiga och skickliga. Absolut, vi vill inte släppa in mål och de straffar oss tre gånger om, fortsatte hon.

Måhända i ett försök att hålla modet uppe.
– När vi släpper in mål är man inte helt nöjd, vi behöver vara bättre på deras omställningar, sade den rutinerade mittbacken om försöket med ny försvarsfyra.

Som snarast lär skrotas, med både Nilla Fischer och Jessica Samuelsson utvilade till kvartsfinalen.

Hur var kommunikationen bakåt ikväll?
– Vi snackar, styr varandra och hjälps åt. Sen blir vi lite breda och långa, kommer lite sent i situationer men vi gjorde vårt bästa där ute.

Det var inte ens fel att försvaret föll samman, Jonna Andersson höll sig ifrån de stora fadäserna men hamnade på mellanhand vid det avgörande målet, Magdalena Eriksson var inte tillräckligt snabb i vändningarna och Elin Rubensson kom fel in i matchen på sin högerkant.
– Så klart svårt att komma in, jag har inte varit ytterback sedan OS-finalen förra året och knappt tränat på det heller, sade hon.

Rubensson hade ofta den kreativa, kvickfotade Barbara Bonansea som närgången offensiv kraft.
– Hon var deras bästa spelare. Jag fick i uppdrag i andra halvlek att plocka bort henne, då fick hon inte lika mycket ytor som i första halvlek och jag försöker ligga nära, fortsatte GFC-spelaren med besvikelse i rösten.

– Klart att jag hade velat spela på den positionen där jag känner att jag är bäst, det är frustrerande att jag inte fick ut det.

En tungsprungen kväll på en regntung plan var inte hennes främsta i landslagströjan.
– Jag rankar den lågt, men vi är ett lag.

– Vi får ladda om till kvartsfinal och det blir tryggt att stanna kvar i stan och på samma hotell.

Matchmässigt fortsätter Sverige i Doetinchem, mot Nederländerna klockan 18 på lördag.
– Vi har en stark defensiv och Holland går på kanterna med van den Sanden och Martens. Där har det funkat bra försvarsmässigt överlag och vi har bra chans att vinna den duellen, sade Rubensson.