Catrine Johansson: Något nytt att tackla

Efter elva år i klubben har hon varit med om det mesta. Ändå är den ovissa tillvaron för ett absolut bottenlag otrampad mark för Catrine Johansson. En upplevelse som Kopparbergs/Göteborg FC:s försvarare helst skulle slippa.
Catrine Johansson och Kopparbergs/Göteborg befinner sig i utsatt läge.

– Det är verkligen något nytt att tackla nu. Man måste visa att man är så starka som man säger sig vara, sen får man se det som en härlig utmaning, säger hon.

Göteborgslagets slogan för framgång, ofta på medaljplats och alltid på övre halvan har hållit varje år som Johansson funnits med. Nu riskerar den att skrotas, med halva serien spelad ligger KGFC sist med ojämna insatser och läckande försvar.
– Det känns tråkigt för vi har potential men har inte varit där. Under sommaruppehållet har vi ändå känt det positivt med värvningar och vi har fokuserat mycket på försvaret, säger den rutinerade 25-åringen.

– Vi har gått tillbaka till hur vi ska sätta press, tillsammans så att det är synkat och att hålla ihop laget är prio ett. Sen måste alla känna sin del, vad är min zon att hand om.

Orsak och verkan har stått högt på dagordningen när analysbrädet kommit fram. Med 31 insläppta mål har KGFC definitivt defensiva problem att lösa.
– Vi har kanske agerat lite osynkat, tappat boll i farliga lägen. När vi får jaga mycket blir det lite dumt. Som försvarare känner man verkligen: vad är fel, vi brukar inte släppa in så mycket. Men nu gäller det att tänka att det är en ny tabell och vi får börja på noll igen.

Det återstår att se om insikterna tillsammans med några nyförvärv räcker för att ändra på situationen och tabelläget. Lagets sportsliga ledning har iallafall haft förstärkning på egen planhalva i tanken på spelarmarknaden.

Nyförvärv med bra kommunikation
Ny är till att börja med danska målvakten Line Geltzer Johansen, som var med silvermedaljörerna på EM-resan.
– Hon har bara varit med i en träningsmatch och ett par träningspass hittills så det är väldigt svårt att veta alla hennes kvaliteter. Men hon tar för sig, snackar bra och har kommit in snabbt i laget.

Amanda Johnsson Haahr är en framtidsvärvning i anfallet, byter division 1 och Halmia mot en allsvensk höst. Direkt in i startelvan är däremot tanken med mittbacken Taylor Leach som KGFC hämtat från Östersund och Elitettan.

Leach in innebär också att Catrine Johansson kan räkna med en flytt, från centralt till kanten i backlinjen när USA-spelaren får platsen bredvid Beata Kollmats.
– Jag konkurrerar ju som mittback också men som det sett ut på träningarna blir jag ytterback. Men det passar också bra, man får vara mer offensiv.

Vad känner du för försvarsspelet inför höstsäsongen?
– Vi behöver förbättra det över hela planen. Nu har vi förstärkt en del, vi erfarna spelare behöver ta för oss mer genom snack och hur vi agerar, få in lite mer försvarsmässigt ledarskap.

Längst ner i tabellen är alla matcher tuffa. KGFC startar om med ett besök i Piteå.
– Vi är väldigt revanschsugna men måste ha kravet att gå in med 100 procent när vi ligger där vi ligger. Piteå är bra med sina djupledsbollar och sitt fysiska spel, vi måste utmana dem och sätta pressen så att de inte hittar spelet i djupet.

Torsdag 19.00 Piteå IF – Kopparbergs/Göteborg FC

Placeringar för Kopparbergs/Göteborg med Catrine Johansson (2007-)
4–6–4–2–2–4–4–3–6–5

Text: Fredrik Hasselgren
Foto: Michael Erichsen & Mathias Bergeld/Bildbyrån