Anna Oskarsson mot startplats i cupfinalen

Sommaren innebar flera förändringar för Linköpings FC och för Anna Oscarsson som nyss anslutit till serieledaren. I cupfinalen mot FC Rosengård kan hon göra debut från start.

Linköping och Rosengård spelar om titeln för tredje året i rad, Anna Oskarsson gör blott sin tredje match för sitt nya lag. Både miljön och ambitionsnivån lockade henne från Stockholm.
– De (Linköping) är skickliga på att knyta till sig väldigt lovande, duktiga spelare. De har också en tydlig individuell plan för varje spelare under några år. Det var bland annat det jag föll för.

Och tuffare kamp om en plats i elvan?
– Ja, det är precis det jag varit ute efter. I Hammarby har jag mer eller mindre vetat att jag kommer att spela, men man kan inte säkra hela tiden, måste satsa för att utvecklas.

En flexibel, hårt jobbande spelare med erfarenhet från två allsvenska klubbar. 21-åringen har mest vana av Hammarby och en roll med ständiga, långa arbetsinsatser längs högerkanten.
– Skillnaden här är spelbarheten, det finns fler alternativ och stor rörelse vilket gör det enklare. Jämfört med Hammarby där jag fick stort ansvar själv är det mer en eller två touch, det finns spelare som vill ha bollen och man får oftast mer hjälp.

I Linköping ser hon ut att få chansen i backlinjen och efterträder därmed Jessica Samuelsson som flyttat till England.
– Jag har mest tränat som back här och det är en lite ny position för mig. Det blir lite annat i positionsspelet, i defensiven och med att hålla linjen som jag inte gjort på ett tag. När jag känner mig trygg i det defensiva spelet kommer jag att fylla på med mina offensiva kvaliteter även om jag är ett steg ner i banan här, säger Oskarsson.

I genrepet mot Piteå började hon på bänken och fick uppleva ett överraskande försvarsfall. Hela matchen var inte dålig, starten där hemmalaget föll för motståndarnas höga press var tillräckligt tveksam för att Rosengård ska se se liknande öppningar på söndag.
– Vi var lite väl stillastående förra matchen, spelbarheten som jag pratade om tidigare saknades. Vi behöver ta initiativ, spela oss ur det och vi kommer att klara av det.

Hur värderar du ert försvarsspel på slutet?
– Jag tycker det har sett bra ut, innan förra matchen höll vi nollan flera gånger i rad. Bara för att vi har gjort 30 minuter av mindre bra fotboll än vi kan göra betyder det inte att vi tappat försvarsspelet, två duktiga spelare har lämnat (Magdalena Eriksson och Samuelsson, journ. anm.) men vi har bra konkurrens.

Cupfinalen står för sig själv, ger inga poäng i den allsvenska tätstriden men kan ändå få återverkan mellan lagen som gör upp även där. Linköpings poängtapp senast kan skuggas över med positiv energi vid seger på söndag. Vinner däremot Rosengård har Malmölaget bättre feeling till serieduellen om två veckor.
– Dels är det en titel och man vill alltid vinna varje match. Som lag kan det bli en boost till resten av säsongen och till nästa gång vi möter dem, säger Oskarsson som fortsätter hösten med att bli ännu tydligare LFC-profil.

– För mig blir det att anpassa mig till en helt ny spelidé och ett helt nytt tänk. Istället för att kriga i botten får jag slåss om SM-guld och sen kommer Champions League också, säger hon.

Söndag 17.45 Linköpings FC–FC Rosengård
Matchen sänds direkt i TV12