Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Kanske var Rosengårds mentala energi kvar i söndagens urladdning i cupfinalen, kanske gick laget i andra fällor.

Oavsett hade matchinledningen, där spelet inte matchade publiktrycket, mest prägel av LB07:s framstötar och Rosengårds resultatlösa långa uppspel.

Nykomlingen dominerade i luftrummet både offensivt och defensivt och lyckades med uppgiften att stänga ner i Rosengårds jakt på nästa titel.

Antingen var det mittbacken Anna Björk Kristjansdottirs lugn och säkerhet som höll chanserna borta eller när de väl kom uppoffrande spel av bland annat Sofia Wännerdahl som räddade på mållinjen.

Ju längre halvleken gick, desto mer fick Rosengård ordning på mittfältet med Caroline Seger och Hanna Folkesson som balanspunkter.

Anja Mittag och Ella Masar hade var sin jättechans men med 0-0 i paus var ändå i underkant i skapandet av möjligheter för serietvåan.

LB07 var långt ifrån ofarligt, Anna Welin bröt fram med pondus och Mia Persson var nära i flipperförloppet efter en hörna.

Med Lieke Martens i laget avgjorde Rosengård det första Malmöderbyt tidigt, på Swedbank Stadion tog det nästan en timme innan nätet rasslade.

Ovana misstag, både i passningar och duellspel av LB07 gav Ella Masar ett friläge för bra att missa.

Rosengård klev där och då upp två poäng från Linköping. Man höll också hem även om LB07 lyfte laget och utmanade rejält.

Målet höjde underhållningsvärdet, Mia Persson testade Erin McLeods förmåga att avvärja i en underhållande period där lagen kontrade på varandra. LB 07 dominerade slutskedet i de flesta lagdelar men fick nöja sig med att pressa Rosengård duktigt de sista 25 minuterna.

Damallsvenskan 30 augusti
Djurgårdens IF–Hammarby IF 1–0 (0–0)
(Lundqvist)
IF Limhamn Bunkeflo–FC Rosengård 0–1 (0–0)
(Masar)